Den globala genomsnittstemperaturen har för första gången passerat världssamfundets tvågradersmål under ett enskilt dygn. Här stiger utsläpp från ett kolkraftverk i Kansas City, USA. Arkivbild.
Den globala genomsnittstemperaturen har för första gången passerat världssamfundets tvågradersmål under ett enskilt dygn. Här stiger utsläpp från ett kolkraftverk i Kansas City, USA. Arkivbild. - Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Jordens värme snuddar vid tvågraderströskeln

Den genomsnittliga temperaturen på jorden har för första gången hittills passerat tvågradersgränsen, om än bara under ett enskilt dygn.


Enligt EU:s klimatbevakningstjänst Copernicus preliminära beräkningar låg den globala genomsnittstemperaturen i fredags den 17 november på 2,06 grader Celsius över det genomsnitt som uppmättes under förindustriell tid (år 1850–1900).

Denna toppnotering följer på flera månaders exceptionell värme som är på god väg att göra 2023 till det varmaste året som har uppmätts på jorden – vilket redan har följts av exceptionell torka, skogsbränder och stormar på stora delar av planeten.

I Parisavtalet från 2015 enades de flesta av världens länder om att hålla ökningen av den globala medeltemperaturen "väl under" två grader – allra helst under 1,5 grader – jämfört med tiden före industrialiseringen.

Att den genomsnittliga temperaturhöjningen passerar tvågradersgränsen vid ett enstaka tillfälle innebär inte att avtalet har spruckit. Enligt avtalet mäts förändringarna långsiktigt, utslaget över årtionden.

Ledande forskare argumenterar för att världens ledare bör ta sikte på 1,5 graders uppvärmning för att jorden ska slippa de allra värsta konsekvenserna av uppvärmningen. När de jämför de senaste 30 årens genomsnittstemperatur på jorden med den förindustriella referensperioden så finner de att den i dagsläget är nästan 1,2 grader högre.

TT
Senaste nytt

NY Times: Larm om Hamasattack avfärdades

Det här innebär Viaplays kris för dig

Ett bolag i kris, med brist på pengar, uppskjutna rapporter och stora utförsäljningar av rättigheter. Vad innebär egentligen Viaplays kris för kunderna? Lite vet vi men mycket är fortfarande oklart.

Polisen i Skellefteå rapporterar om brand

"Brand i personbil vid E4 Boviken, Skellefteå.", skriver polisen på sin hemsida.

Mindre tryck i bilhallarna

Antalet nyregistrerade bilar i november minskade med 2,7 procent jämfört med samma period 2022, utifrån ny statistik från Mobility Sweden. Hittills i år är uppgången 2,9 procent. Andelen laddbara bilar låg på 61,5 procent.

Rekordfå soltimmar i november

November har varit mörkare än vanligt i nästan hela landet. I Östersund kikade solen bara fram under nio timmar under hela månaden.

Mer fart inom svensk industri

1 timme sedan
Inköpschefsindex för industrin, en indikator för konjunkturläget, steg i november till 49 jämfört med 46,2 föregående månad. Det är den högsta nivån sedan september 2022.