Arkivbild.
Arkivbild. - Foto: Janerik Henriksson/TT

Brister när uppehållstillstånd ska återkallas

Arbetet med att återkalla uppehållstillstånd har stora brister. En granskning av Riksrevisionens visar att det finns tusentals ärenden där detta inte har skett.


Om en person inte längre får vistas i Sverige ska uppehållstillståndet återkallas.

Enbart under år 2020 visar Riksrevisionens granskning på drygt 13 000 fall där det finns starka skäl att utreda om personen lever upp till villkoren för sitt uppehållstillstånd. Trots det hade cirka 9 000 personer kvar sina permanenta uppehållstillstånd fast de hade flyttat från landet, enligt Riksrevisionen.

Dessutom saknade nästan var fjärde person med studerandetillstånd helt registeruppgifter för studier i Sverige, och var tionde person med arbetstillstånd hade inga registrerade arbetsinkomster, skriver Riksrevisionen i ett pressmeddelande.

Bristerna leder även till att bidrag delas ut felaktigt. Det handlar om upp till 430 miljoner kronor mellan 2013-2020. Utbetalningarna har både gått till personer vars uppehållstillstånd har återkallats och till personer som flyttat från Sverige utan att deras permanenta uppehållstillstånd återkallats.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Georgien går vidare med omstritt lagförslag

Slutar betala pension till boende i Sverige: De drabbas

Den finska folkpensionen ska sluta betalas ut till de som bor i utlandet. Det är framförallt boende i Sverige som påverkas av beslutet. Finska medborgare är i chock, rapporterar Sveriges Radio.

Man åtalas för grovt övergrepp mot barn

En man i 45-årsåldern åtalas för grovt sexuellt övergrepp mot ett sjuårigt barn i Västerås, rapporterar VLT.

Riksbankstoppen band sina lån dagar innan de höjde räntan

Anna Breman, vice riksbankschef och därmed framstående medlem av Riksbankens ledning, har nyligen blivit föremål för uppmärksamhet angående hennes personliga lånevillkor. Dokument till Riksdagen avslöjar detaljer om hennes bundna lån och räntor.

Elin, 28, får inte teckna Icas försäkring – på grund av sin vikt: "Diskriminerande"

I dagarna lade Elin, 28, ut en inlägg i en tjejgrupp på Facebook och berättade att hon inte fick teckna Icas försäkring, på grund av sin vikt. Beslutet chockerade flera och bland kommentarerna rasade folk.

USA och Kinas försvarsministrar i samtal

USA:s försvarsminister Lloyd Austin har talat med sin kinesiske motsvarighet Dong Jun i de första betydande samtalen mellan stormakternas försvarsministrar på nära ett och ett halvt år.