Båda föräldrarna nekar till att ha misshandlat sin dotter.
Båda föräldrarna nekar till att ha misshandlat sin dotter. - Foto: Martina Holmberg/TT

Flicka förgiftades med ättika – pappans förklaring: "Uppenbarligen törstig"

Mitt i natten får en sexårig flicka i sig ättika – så mycket att hennes magsäck förstördes. Pappans förklaring: Uppenbarligen var hon törstig.


I Lunds tingsrätt inleds nu förhören med de två föräldrar som åtalats för synnerligen grov misshandel mot sin dotter. Hon var nedkyld och svävade mellan liv och död när hon kom till barnakuten i Lund natten till julafton förra året. Enligt åtalet har flickan bland annat hållits inlåst i en tvättstuga, utsatts för svält eller undernäring och fått i sig så mycket ättika att magsäcken förstörts.

Pappan är först ut och han påstår, precis som i polisförhören, att flickan gått upp mitt i natten, in i tvättstugan där hon kommit åt ett glas med ättika som stod intill vägen ovanpå torktumlaren.

— Uppenbarligen var hon törstig. Hon kan dricka precis vad hon känner för, säger pappan.

Han har tidigare under åklagarens förhör sagt att dottern tidigare självmant bland annat druckit diskmedel.

Pappan får frågan om han själv skulle kunna dricka ett glas med ättika.

— Nej.

Nekar till fastspänd

Lunds tingsrätt har under flera dagar fått se inspelade polisförhör med den i dag sjuåriga flickan där hon beskriver att föräldrarna har hållit henne fastspänd i en bilbarnstol i tvättstugan iförd blöja, som sällan bytts. Pappan har kommit in med mat till henne i en glasslåda.

— Det stämmer inte, hon har inte suttit i en bilstol, hon har inte varit fastspänd och hon har inte varit inlåst i tvättstugan, säger pappan.

Åklagaren frågar vad han har för tankar om att dottern säger detta i förhör.

— Jag vet inte varför hon berättar så.

Många skador

Föräldrarna står åtalade för flera olika grova brott mot flickan. Åklagare Ingrid Jigin utgår från alla de skador flickan hade när hon kom till sjukhuset, både färska och gamla, och fäster stor vikt vid vad hon sagt i de sammanlagt 20 polisförhören.

Ingegerd Jigin hävdar att föräldrarna genomgående ljuger och pekar också på deras garantansvar: Även om de inte skulle dömas för att ha skadat flickan, så ska de dömas för att som föräldrar inte ha skyddat henne och sett till att hon fått vård långt tidigare, menar åklagaren.

Försvarsadvokaterna hävdar i stället att ättiksintaget var en olyckshändelse och att flickan hade ett självskadebeteende som kan förklara andra skador. De menar också att flickans berättelse i polisförhör har färgats av påverkan av de vuxna som omgivit henne på sjukhuset, som i sin tur kan ha varit påverkade av medierapporteringen.

TT
/
/
Senaste nytt

Trump trummar vidare – vann i Missouri

2 timmar sedan

Skott mot pizzeria – utreds som mordförsök

2 timmar sedan
En pizzeria i Eskilstuna har utsatts för beskjutning.

Polisen i Stockholm rapporterar om trafikolycka

3 timmar sedan
"Två bilar har kolliderat på Vasagatan i centrala Stockholm.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen i Hörby rapporterar om kontroll person / fordon

3 timmar sedan
"Flera samtal om smällar, Höör/Hörby.", skriver polisen på sin hemsida.

Israels Gantz till USA för möte med Harris

3 timmar sedan
Benny Gantz, medlem i Israels krigskabinett och tidigare försvarsminister, reser till USA för samtal med bland andra vicepresident Kamala Harris på måndag.

Polisen rapporterar om misshandel, Nybro

igår 20:12
"Man gripen, Nybro.", skriver polisen på sin hemsida.