En patient dog i hjärnblödning på grund av blodförtunnande medicinering.
En patient dog i hjärnblödning på grund av blodförtunnande medicinering. - Foto: Lars Schröder/TT/Hannah McKay

Patient dog – vårdcentral gjorde stort medicinskt misstag

En patient dog i en allvarlig hjärnblödning, orsakad av blodförtunnande mediciner. Vårdcentralen skulle avsluta behandlingen med missade det, vilket gjorde att patienten dog.


En patient hade drabbats av en hjärtinfarkt och kom in till länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Där fick patienten flera slags blodförtunnande mediciner efter behandlingen.

Man skickade sedan en remiss till patientens vårdcentral, som skulle fortsätta med medicineringen och hjälpa till med att stoppa en del av behandlingen efter en månad.

Medicinera bidrog till patientens död

Man i 85-årsåldern dog – fick inte antibiotika av hemsjukvården trots recept

Men vårdcentralen avslutade aldrig behandlingen. Enligt den lex Maria-anmälan som Nyheter24 tagit del av kan det ha bidragit till att patienten senare dog i en kraftig hjärnblödning.

Blödningen var för stor för att operera

Risken för blödningar ökar när olika blodförtunnande mediciner kombineras. Patienten åt tre olika sorter under en längre period än vad länssjukhuset i Jönköping skrivit i sin remiss till vårdcentralen.

När den strokedrabbade patienten kom till tillbaka till sjukhuset akut sex månader senare bedömdes blödningen inte möjlig att operera, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, och patienten dog.

Åldring svalt ihjäl på ålderdomshem – fick sova på madrass tömd på luft

IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!