En patient dog i hjärnblödning på grund av blodförtunnande medicinering.
En patient dog i hjärnblödning på grund av blodförtunnande medicinering. - Foto: Lars Schröder/TT/Hannah McKay

Patient dog – vårdcentral gjorde stort medicinskt misstag

En patient dog i en allvarlig hjärnblödning, orsakad av blodförtunnande mediciner. Vårdcentralen skulle avsluta behandlingen med missade det, vilket gjorde att patienten dog.


En patient hade drabbats av en hjärtinfarkt och kom in till länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Där fick patienten flera slags blodförtunnande mediciner efter behandlingen.

Man skickade sedan en remiss till patientens vårdcentral, som skulle fortsätta med medicineringen och hjälpa till med att stoppa en del av behandlingen efter en månad.

Medicinera bidrog till patientens död

Man i 85-årsåldern dog – fick inte antibiotika av hemsjukvården trots recept

Men vårdcentralen avslutade aldrig behandlingen. Enligt den lex Maria-anmälan som Nyheter24 tagit del av kan det ha bidragit till att patienten senare dog i en kraftig hjärnblödning.

Blödningen var för stor för att operera

Risken för blödningar ökar när olika blodförtunnande mediciner kombineras. Patienten åt tre olika sorter under en längre period än vad länssjukhuset i Jönköping skrivit i sin remiss till vårdcentralen.

När den strokedrabbade patienten kom till tillbaka till sjukhuset akut sex månader senare bedömdes blödningen inte möjlig att operera, enligt anmälan till Inspektionen för vård och omsorg, och patienten dog.

Åldring svalt ihjäl på ålderdomshem – fick sova på madrass tömd på luft

IVO
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Vindeln rapporterar om misshandel

Åklagare: Fritt fram att ljuga om ekonomi

Det är fritt fram för åtalade att ljuga i domstolen om sina inkomster i syfte att betala lägre bötesbelopp. Det skriver kammaråklagarna Jan Leopoldson och Jonas Myrdal på DN Debatt och kräver motåtgärder av regeringen.

Misstänkt föremål i Göteborg var ofarligt

Det misstänkta föremålet som hittades på en adress i Frölunda i Göteborg på måndagskvällen var ofarligt. Det berättar polisens presstalesperson Fredrik Svedemyr för TT.

Zelenskyj tackar Biden efter ja till stöd

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har talat med USA:s president Joe Biden efter att representanthuset i USA i helgen röstade igenom ett stödpaket på över 60 miljarder dollar, motsvarande över 650 miljarder kronor, till Ukraina.

Stolar återkallas – kan orsaka nackskador

1 timme sedan
Tre olika typer av stolar återkallas, skriver Konsumentverket på sin webbplats. I samtliga fall handlar det om att stolarna riskerar att tippa bakåt, vilket skulle kunna medföra huvud- eller nackskador.

Tyskar lade rosor vid Hitlers barndomshem

1 timme sedan
Fyra tyskar misstänks för brott efter att ha lagt vita rosor vid huset där Adolf Hitler föddes i västra Österrike. Gesten gjordes för att markera Hitlers födelsedag den 20 april 1889. Tyskarna som var två systrar och deras partner, alla i 20- och 30-årsåldern, upptäcktes av en polispatrull.