Evinfängelset i Teheran. Arkivbild.
Evinfängelset i Teheran. Arkivbild. - Foto: Wikimedia CC-BY/TT

Rättegång mot svensk EU-man inledd i Iran

Rättegången mot Johan Floderus, som har suttit fängslad i Iran i drygt ett och ett halvt år, har inletts i Teheran, uppger utrikesminister Tobias Billström (M) för TT.


"Sveriges chargé d’affaires var på plats i domstolen men nekades rätten att delta vid rättegången. Detta har Sverige reagerat emot och har begärt tillstånd att närvara när rättegången återupptas", skriver Billström i ett sms.

EU-tjänstemannen Johan Floderus greps av iranska underrättelseagenter i april 2022, när han tillsammans med vänner besökte landet. Under sex veckor fick hans familj och den svenska regeringen ingen som helst information om var han fanns och hur han mådde.

Anklagad för spioneri

Först i slutet slutet av juli i fjol meddelade Iran att en svensk, då inte namngiven, gripits för "spioneri". Fem månader efter gripandet, i september, tilläts han träffa den svenske ambassadören.

Amnesty International uppger att Floderus utsatts för svår och skadlig behandling under sin tid i det fruktade Evinfängelset i Teheran, där även årets mottagare av Nobels fredspris, Narges Mohammadi, sitter fängslad.

Johan Floderus har enligt människorättsorganisationen utsatts för långvarig isolering och ljustortyr. Hans cell har tidvis varit upplyst dygnet runt, vilket gjort att han förlorat känslan för dag och natt och fått svår smärta, ångest och sömnsvårigheter.

Få kontakter

Svensken har också hungerstrejkat vid två tillfällen för att han nekats regelbunden kontakt med sin familj. Det första samtalet med familjen hade Floderus i januari i år och sedan dess har kontakterna varit få. I de videosamtal han haft med familjen syns att han gått ned mycket i vikt.

"Det finns ingen som helst grund för att hålla Johan Floderus frihetsberövad, än mindre att ställa honom inför domstol. Detta har både Sverige och EU framfört med stor tydlighet till företrädare för Iran", skriver Tobias Billström i sms:et.

TT
/
/
EU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!