Tvål och vatten minskar risken för att insjukna i vinterkräksjuka och att sprida smittan vidare till andra. Arkivbild.
Tvål och vatten minskar risken för att insjukna i vinterkräksjuka och att sprida smittan vidare till andra. Arkivbild. - Foto: Jessica Gow/TT

Vinterkräksjukan är här

Säsongens vinterkräksjuka är i gång, meddelar Folkhälsomyndigheten. Mot det smittsamma viruset finns få vapen att ta till – att tvätta händerna noggrant med tvål och vatten är fortfarande det bästa rådet.


Det är sökningar på 1177 och statistik från landets laboratorier som visar att spridningen av caliciviruset har tagit fart i samhället. Och vinterkräksjukan följer tidsplanen, det är ganska exakt vid den här tidpunkten på året som sjukdomen brukar ta fart.

— Det är ett virus som kan spridas året om, har man otur kan man bli smittad på midsommarafton. Men de faktorer som gör att vi får de här stora utbrotten under vintermånaderna är dels det kalla och torra vädret som gör att viruset trivs bättre, dels hur vi umgås, vi är väldigt mycket mer inomhus, säger Elsie Ydring, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Det är där många människor samlas – skolor, förskolor, arbetsplatser och andra offentliga miljöer – som viruset frodas. Bästa, och i stort sett enda, skyddet är god handhygien.

— Tvätta händerna med tvål och vatten. De flesta typerna av handdesinfektion har inte tillräcklig effekt mot det här viruset. Torka händer efteråt med pappershanddukar, på offentliga platser ska man inte dela på tyghanddukar, säger Elsie Ydring.

Kulminerar i februari

Hur många som brukar bli sjuka under en säsong finns det inga exakta siffror på eftersom vinterkräksjukan är inte anmälningspliktig enligt smittskyddslagen. Men antalet fall väntas nu öka successivt med en kulmen i slutet av januari och början av februari.

— Toppen brukar infalla någonstans före sportlovet. Däremot kan vi vissa säsonger se att smittspridningen avtar något under julhelgerna när folk inte är lika mycket på jobb och skolor, säger Elsie Ydring.

Under covid-19-pandemin rapporterades väldigt få fall av vinterkräksjuka, men de senaste två säsongerna har varit desto kraftfullare.

— Man blir inte immun mot vinterkräksjuka efter genomgång infektion, men man kan få ett kortvarigt partiellt skydd i några månader. Efter pandemin hade i princip ingen haft sjukdomen på två år så då var vi nog lite extra mottagliga, säger Elsie Ydring.

Hastigt förlopp

Caliciviruset finns i hela världen och är oerhört smittsamt. Dock smittar det inte innan man har symtom. Det är med andra ord först när man kräks och har diarréer som man kan föra smittan vidare till andra.

— Det som skiljer vinterkräksjukan från andra magsjukor är det plötsliga insjuknandet. Du går till jobbet på morgon och känner dig helt frisk och sedan vid tiofikat så kaskadkräks du och är jättesjuk, säger Elsie Ydring.

Elsie Ydring är epidemiolog på Folkhälsomyndigheten. Pressbild.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!