En demonstration mot fossila bränslen på COP28 i Dubai.
En demonstration mot fossila bränslen på COP28 i Dubai. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Nytt utkast om fossila bränslen på COP28

Världen ska röra sig bort från fossila bränslen, i energisystemet, enligt ett nytt utkast till överenskommelse på klimatmötet COP28. Däremot saknas en direkt uppmaning till utfasning av olja, kol och naturgas.


Framtiden för fossila bränslen som olja, kol och naturgas står i fokus på COP28 i Dubai.

Världens länder uppmanas att röra sig bort från fossila bränslen i energisystemet, på ett rättvist och ordnat sätt. Det ska snabba på åtgärderna så att världen kan nå noll nettoutsläpp av växthusgaser till 2050. Det är budskapet i ett nytt utkast till överenskommelse som publicerades tidigt på onsdagsmorgonen i Dubai.

Förhandlingar och diskussioner pågick mellan parterna långt in på natten mot onsdagen. COP28 skulle enligt officiell tidsplan ha avslutats på tisdagen, men det har varit en långdragen kamp om att hitta formuleringar som närmare 200 länder kan ställa sig bakom.

Ett utkast som publicerades i måndags fick bred kritik för att vara urvattnat och vagt när det gällde den framtida användningen av fossila bränslen. Men länder som tjänar pengar på olja och gas, eller de som vill ha ekonomiskt stöd för att ställa om till fossilfritt, var mer nöjda.

2023 kommer att bli det varmaste året som hittills har uppmätts i världen och extremväder orsakar död och förödelse i klimatförändringens spår.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!