Region Gävleborg. Arkivbild.
Region Gävleborg. Arkivbild. - Foto: Pontus Lundahl/TT

Gävleborg stoppar anslag till Ibn Rushd

Region Gävleborg pausar anslag till det muslimska studieförbundet Ibn Rushd i väntan på vidare utredning. Regionen är den senaste i raden att frysa utbetalningar till studieförbundet efter Folkbildningsrådets granskning.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

"Vi har reagerat på de uppgifter som florerat i media och har under dagen fått kännedom om att det här materialet även har förekommit i undervisningen i tre av våra kommuner i Gävleborg, det är något vi nu måste agera på", säger Frida Stål (M), ordförande för kultur- och kompetensnämnden i Gävleborg, i ett pressmeddelande.

Hon säger att regionen "naturligtvis inte" kan ge bidrag till "studieförbund som undergräver grundläggande demokratiska värderingar".

Folkbildningsrådets granskning visade att studieförbundet haft studiematerial riktat till barn som slagit fast att att barnaga är acceptabelt, att homosexualitet är en synd samt innehållit antisemitiska konspirationsteorier.

Anslaget betalas ut månadsvis. Ibn Rushd hade beviljats 347 959 kronor i stöd av Gävleborg för det kommande året.

I onsdags kallades företrädare för Ibn Rushd upp till utbildningsdepartementet för att förklara sig, men ansvarig minister Mats Persson (L) var alltjämt oroad efter mötet.

— Vi känner oss inte trygga med de svar vi har fått, sade han då.

TT
/
/