Ny visselblåsarlag ska göra det enklare för medarbetare att rapportera korruption och lagbrott.
Ny visselblåsarlag ska göra det enklare för medarbetare att rapportera korruption och lagbrott. - Foto: Hasse Holmberg/TT & Anders Wiklund/TT

Ny visselblåsarlag ska skydda anställda – gäller från och med i dag

För två år sedan trädde en ny lag i kraft: Visselblåsarlagen. Lagen utgår från ett EU-direktiv och böjar gälla olika arbetsplatser vid olika tidpunkter beroende på antalet anställda.


Den 17:e december 2021 trädde en ny lag i kraft. Visselblåsarlagen som den kallas, utgår från EU:s visselblåsardirektiv, skriver Fortnox

En tidigare visselblåsarlag har funnits i Sverige. Den nya visselblåsarlagen är en förlängning av denna. Förut innehöll den elva paragrafer, och nu hela 60 stycken. Syftet är att förhindra korruption och lagbrott på arbetsplatsen samt att erbjuda skydd för den som rapporterar om sådana. 

Detta gäller från och med den 17:e december 2023

I samband med den nya lagen måste företag inrätta ett särskilt system för rapportering av brott och korruption samt vidta åtgärder när uppgifter från visselblåsare framkommer. Visselblåsarens identitet måste även hemlighållas för att göra det enklare för anställda att rapportera missförhållanden på arbetsplatsen. 

Beroende på antalet anställda ska en rapporteringskanal ha inrättats inom en viss tid mellan sex månader och två år efter att lagen instiftats. Företag med minst 50 personer anställda måste ha inrättat en intern rapporteringskanal för visselblåsning senast den 17:e december 2023. För företag med minst 250 anställda var deadlinen för den färdiga rapporteringskanalen 17 juli 2022.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!