Man kan hitta flera dyrgripar om man vet vad man ska leta efter.
Man kan hitta flera dyrgripar om man vet vad man ska leta efter. - Foto: Christine Olsson/TT och Henrik Montgomery/TT

Föremålet var på väg till tippen – var värt 320 000 kronor

Det gäller att veta vad man gör när man rensar i ett dödsbo – annars kan man förlora stora pengar. Andreas Siesing, intendent på Auctionet, berättar om ett minst sagt värdefullt fynd han gjorde i ett dödsbo, precis innan föremålet landade på tippen.


När en familjemedlem eller släkting går bort är det ofta upp till de anhöriga att rensa i deras dödsbo. Men här kan det vara bra att veta vad man gör och tänka ett extra varv kring vad man slänger och säljer vidare.

Enligt Andreas Siesing, som är intendent hos Auctionet och som tidigare jobbat som hemvärderingsman och därigenom besökt flera dödsbon, är det inte sällsynt att man hittar dyrgripar.

– Det händer så mycket på marknaden. Många gånger är det som föräldrarna kanske flaggat för, genom att säga ”den här målningen är värd mycket pengar”, inte det som är värdefullt, utan något helt annat. Det kan vara en väldigt nedsutten dansk fåtölj som i dag uppskattas av marknaden. Så det är inte alls ovanligt att folk har föremål hemma som är mer värdefulla än vad de tror, säger han till Nyheter24

Oväntade dyrgriparna i ditt hem: "Värda flera hundratusen kronor styck"

Foto: Anders Andersson/TT

Ikea-föremålen du INTE ska slänga – är värda en förmögenhet: "Kostar lätt 20 000"

Andreas Siesing: "Det fick de 320 000 kronor för"

Och Andreas Siesing har ett bra exempel på just detta, där "budgivarna gick bananas" när föremålet väl hamnade på auktion.

– Jag hittade ett litet bord i en källare, som skulle slängas tillsammans med flera andra grejer. Det fick de 320 000 kronor för, berättar han.

Billigaste knepen för att öka värdet på din bostad – mäklaren: "Väldigt lätt"

Foto: Anders Andersson/TT

Siesing fortsätter vidare:

– Det var ett väldigt litet, till formatet oansenligt, bord från Nordiska kompaniet. Axel Einar Hjorth, som i dag anses vara en uppburen arkitekt, hade ritat det för Stockholmsutställningen 1930. 

Föremålen i ditt hem som INTE är så värdefulla som du tror: "Svårare att få betalt"

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!