Johan Floderus vid den tidigare sessionen under rättegången i Teheran. Bild från den iranska nyhetsbyrån Mizan.
Johan Floderus vid den tidigare sessionen under rättegången i Teheran. Bild från den iranska nyhetsbyrån Mizan. - Foto: Amir Abbas Ghasemi/Mizan/AFP/TT

Rättegång mot Floderus återupptogs i Iran

Det har hållits ytterligare en session i rättegången mot den svenske EU-tjänstemannen Johan Floderus i Iran, som anklagas för spioneri för Israels räkning och "korruption på jorden". Det uppger den iranska nyhetsbyrån Mizan, dagen efter att Svea hovrätt meddelat sin livstidsdom mot iraniern Hamid Noury.


— Det är inte alls överraskande att Iran skulle göra så här, det blir som en markering eftersom Hamid Noury-domen kom i går. Då kontrar de med att säga att nu har de också haft ytterligare en rättegångssession för Johan Floderus, säger Maja Åberg, sakkunnig på Amnesty International.

Rättegången inleddes tidigare i december men ajournerades kort därefter.

Floderus sitter fängslad i Teheran sedan april förra året, då han greps efter en semestervistelse. Enligt uppgifter till TT greps han som en konsekvens av fallet mot Noury, som Iran fördömt som "politiskt motiverat".

Iran: Oacceptabel dom

Iranska utrikesdepartementets talesperson Nasser Kanani beskriver på onsdagen hovrättsdomen mot Hamid Noury som "fullständigt oacceptabel".

Iran väljer också att ta fram det skarpa diplomatiska vapnet att kalla upp den svenske ambassadens representant till Irans utrikesdepartement för att överlämna en protest.

Sverige representerades av ambassadens andreman, med titeln charge d'affaires.

Noury dömdes till livstids fängelse för sin inblandning i massavrättningar i ett iranskt fängelse 1988. Nasser Kanani uppger att Iran kommer att använda alla lagliga möjligheter för att få honom frisläppt.

"Det är beklagligt att den svenska domstolen, utan att ta hänsyn till normerna i en rättvis rättegång, beslutade om en så destruktiv dom", skriver han i ett uttalande enligt AFP.

Det har spekulerats i att Iran vill utnyttja gripandet av framför allt Johan Floderus för att få till en fångutväxling med Sverige för Hamid Noury.

Fångutväxling

Nourys advokat, Thomas Bodström, sade till TT i tisdags att han hoppas på ett fångutbyte med Iran för att få hem fängslade svenskar.

TT söker en kommentar från UD angående uppgifterna om den återupptagna rättegången.

Anklagelserna mot Johan Floderus har dömts ut som grundlösa både av Sveriges regering och av EU:s utrikeschef Josep Borrell.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!