Jackie Arklöv på Kumlaanstalten 2006.
Jackie Arklöv på Kumlaanstalten 2006. - Foto: Ewa Tures/TT

Arklövs straff prövas – "risk för återfall"

Jackie Arklöv framträdde på onsdagen i Göta hovrätt, som ska pröva om hans livstidsstraff ska omvandlas till tidsbestämt. Åklagarsidan motsätter sig det och anser att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet för den dömde polismördaren.


Det var i somras som Örebro tingsrätt meddelade att livstidsstraffet för Jackie Arklöv skulle omvandlas till ett tidsbestämt straff på 41 år. Det innebär att han kan släppas hösten 2026, med utgångspunkt i huvudregeln om villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden.

Beslutet grundade sig på att risken för återfall i allvarlig brottslighet är låg för Arklöv, enligt Rättsmedicinalverkets bedömning. Tingsrätten tog även fasta på att Socialstyrelsens rättsliga råd, enligt domstolens uppfattning, inte tog avstånd från Rättsmedicinalverkets nya bedömning.

Åklagaren: Feltolkning

Men åklagarsidan anser att tingsrätten tolkade yttrandet från det rättsliga rådet fel och överklagade till Göta hovrätt, som höll huvudförhandling på onsdagsförmiddagen.

Enligt chefsåklagare Kristofer Magnusson är det tydligt att det rättsliga rådet, till skillnad från tingsrättens uppfattning, ställde sig tveksamt till bedömningen om att återfallsrisken är låg för Arklöv.

— Med utgångspunkt i vad rättsliga rådet säger tycker vi att man borde landa i slutsatsen att det fortfarande finns en sådan risk för återfall, säger Magnusson.

— Därför vill vi att hovrätten prövar frågan och ändrar tingsrättens beslut.

Om Göta hovrätt går på åklagarnas linje innebär det att Arklövs livstidsstraff inte omvandlas till ett tidsbestämt straff och att han måste vänta i två år på att ansöka om en ny prövning.

Olsson och Axelsson släppta

Arklöv, som avtjänar sitt straff på anstalten i Umeå, befann sig i Göta hovrätt i Jönköping för att närvara vid onsdagens förhandling. TT har sökt hans advokat.

Tony Olsson och Andreas Axelsson som tillsammans med Arklöv dömdes till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999 har sedan tidigare släppts på fri fot, Axelsson i september 2022 och Olsson ett år senare.

Jackie Arklöv är utöver polismorden dömd för grovt folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina.

Göta hovrätt meddelar sin dom den 17 januari.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!