Alla mobiltelefoner ska kunna dela laddsladd i slutet av 2024.
Alla mobiltelefoner ska kunna dela laddsladd i slutet av 2024. - Foto: Mikaela Landeström/TT & Ezra Brismo/TT.

Gemensam sladd för alla mobiler – det gäller 2024

Den 28 december 2023 träder en ny lag i kraft: mobiltelefoner ska kunna köpas utan laddare. Syftet är att alla enheter ska kunna dela samma laddsladd i slutet av 2024.


En ny lag träder i kraft: Från och med den 28 december 2023 ska mobiltelefoner kunna köpas utan laddare om konsumenten så önskar. De som redan redan har en laddsladd ska kunna använda den till nya enheter. 

Gemensam laddare och samma typ av kontakt

Detta kommer att gälla för alla marknader inom EU. Syftet är att alla mobiler, surfplattor och kameror oavsett tillverkare ska kunna laddas med samma sladd i slutet av 2024. Alla enheter som säljs måste alltså ha en USB-C-kontakt. 

Lagen gäller mobiltelefoner, surfplattor, digitalkameror, hörlurar och headset, handhållna videospelskonsoler och bärbara högtalare, e-läsare, tangentbord, möss, bärbara navigationssystem, öronsnäckor och bärbara datorer som är uppladdningsbara med trådbunden kabel, med en strömtillförsel på upp till 100 watt. Dessa enheter måste nu ha en USB-C-kontakt för att kunna säljas inom EU.

"Lämna det nuvarande överflödet av laddare"

I ett pressmeddelande från Europa parlamentet går det att läsa: "Den gemensamma laddaren kommer äntligen att bli verklighet i Europa. Vi har väntat mer än tio år på dessa regler, och vi kan äntligen lämna det nuvarande överflödet av laddare i det förflutna."

Källa: Europaparlamentet. 

Ramaskri efter nya kravet på elsparkcyklar

Pensionär? Så mycket mer får du i plånboken när skatten sänks

Så mycket billigare blir bensinen per liter nästa år

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!