Så får du pengarna att räcka under arbetslösheten.
Så får du pengarna att räcka under arbetslösheten. - Foto: Henrik Montgomery/TT & Jessica Gow/TT.

Så får du pengarna att räcka under arbetslösheten

A-kassa, bostadsbidrag och stöd från arbetsförmedlingen – här kommer pensionsekonomens bästa tips på hur man klarar av arbetslösheten.


Sverige befinner sig, som bekant, i en lågkonjuktur. Kronan försvagas, och inflationen har gjort att priserna på mat samt nödvändigheter har stigit. Färre får vardagsekonomin att gå ihop och fler blir arbetslösa.

I ett pressmeddelande från Länsförsäkringar beskriver Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar hur den som är arbetslös bättre kan klara av sin situation. Tillfällig arbetslöshet har även stora konsekvenser för pensionen

– Blir du av med jobbet under ett par år betyder det tusenlappar mindre i pension per månad, säger Trifa Chireh i pressmeddelandet.

För det första är det viktigt att vara med i A-kassan, och detta är ett råd alla kan följa som inte redan är med. Efter att ha jobbat och varit medlem i ett år i A-kassan kan du bli beviljad ersättning under arbetslöshet.

Ersättning på 70-80 procent av din tidigare lön

För det andra belyser Chireh att man ska teckna en inkomstförsäkring. Tillsammans med A-kassan kan det innebära att du får 70 - 80 procent av din tidigare lön under arbetslösheten. Hos omställningsorganisationer som Trygghetsrådet eller Omställningsfonden kan den arbetslösa även få ta del av utbildning och ersättning. 

Chireh rekommenderar även Nystartsjobb hos Arbetsförmedlingen, särskilt för den som är över 55 år. Genom Försäkringskassan kan man ta reda på om man har rätt till bostadsbidrag.

Vill du läsa mer?

De vanligaste misstagen på arbetsintervjun – enligt rekryteraren