Att drottning Margrethe lämnar över tronen kommer inte förändra kungens sätt att se på sitt ämbete, uppger Margareta Thorgren informationschef vid Hovet.
Att drottning Margrethe lämnar över tronen kommer inte förändra kungens sätt att se på sitt ämbete, uppger Margareta Thorgren informationschef vid Hovet. - Foto: Jessica Gow/TT

Kungen efter danska beskedet: "Stor förståelse"

Kung Carl Gustaf har "stor respekt och förståelse" för drottning Margrethes beslut att abdikera. Om han och drottning Silvia ska delta vid det danska tronskiftet är dock fortfarande oklart.


På nyårsafton meddelade Margrethe, Danmarks drottning, att hon abdikerar. Kungen kommenterar nu skriftligt via hovets informationschef Margareta Thorgren det kommande tronskiftet i Danmark:

"Drottning Margrethes beslut att lämna över tronen till Kronprins Frederik har Kungen stor respekt och förståelse för."

"Förändrar inte"

Nyårsbeskedet beskrivs som "historiskt" och som en "bomb" och har fått flera hovexperter att spekulera i att svenska kungen kanske också nu kommer att lämna i förtid. Särskilt om även kung Harald i Norge skulle gå i samma fotspår.

— Det går inte att jämföra med Sverige bara för att det handlar om nordiska monarkier, säger Margareta Thorgren.

Både den norska och den danska regenten är äldre än kungen och drottning Margrethe har ett vacklande hälsotillstånd. I en dokumentär av Karin af Klintberg som släpptes förra året sade Carl Gustaf att han sitter kvar tills han dör. Och i sitt jubileumstal i september sade han att han "hoppades få fortsätta att tjäna vårt Sverige. I både med- och motgång".

— Att drottning Margrethe lämnar över tronen kommer inte förändra kungens sätt att se på sitt ämbete, säger Margareta Thorgren.

"Traditioner är föränderliga"

Det är första gången i modern tid som en regent i Norden abdikerar. Det vanliga är annars att tronskiftet sker efter att den tidigare statschefen har dött.

— Även traditioner är föränderliga, säger Margareta Thorgren.

Huruvida kungen och kungafamiljen blir inbjuden till någon sorts avtackning av Margrethe eller festligheter vid tronskiftet den 14 januari är dock inget som Margareta Thorgren kan svara på ännu.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!