Hos husse eller matte? Eller båda? Det är inte ovanligt med bråk om husdjuren vid en separation. Arkivbild.
Hos husse eller matte? Eller båda? Det är inte ovanligt med bråk om husdjuren vid en separation. Arkivbild. - Foto: Charlie Riedel/AP/TT

Skilsmässa? Så gör du med hunden och katten

Vi ser husdjuren som familjemedlemmar, lagen ser dem som ägodelar. Det är lätt att det blir konflikter om husdjuren vid en separation – och inte alla vet vad lagen säger.


En separation skapar ofta konflikter och i takt med att allt fler har husdjur blir det vanligare att de handlar om husdjuren och vem som har rätt till dem.

En Novus-undersökning som Familjens jurist låtit göra visar att ungefär en tredjedel av svenskarna tror att man kan ha delad vårdnad om ett husdjur.

— Det är inget som är reglerat i lag. Man kan inte gå till domstol som man kan med barn och driva frågan om varannan vecka med hunden, förklarar Susanne Edlund, som är jurist på Familjens Jurist.

Även om vi ser djuren som en del av familjen, är de enligt lagen lös egendom och behandlas på samma sätt som en soffa eller tavla.

Detaljer viktiga

Susanne Edlund ger rådet att redan tidigt enas om vad som gäller vid en separation, och skriva avtal eller äktenskapsförord, även om det kanske tar emot när man är kär och alltid vill vara tillsammans.

— När man separerar blir detaljerna jätteviktiga. Man ska försöka tänka på att skriva ett avtal som om man skulle skriva det med någon man inte känner särskilt väl. Gör det så detaljerat som möjligt.

Hon tar som exempel att det ofta är en part som är mer drivande att vilja ha ett husdjur. Då kan man komma överens om att den personen ska stå som ägare.

— Har man barn och köper en hund, kan det vara bra att fråga sig hur man gör vid en separation – vad är bäst för hunden, vad är bäst för barnen?

Det är också viktigt att veta att det är skillnad på att vara gift och att vara sambo, understryker Susanne Edlund.

Är man gift och inte har något äktenskapsförord gäller bodelningsregler enligt äktenskapsbalken.

— Då är husdjuret en sak i lagens mening, så att man tittar på värdet. Om jag är gift och har köpt husdjuret för mina pengar, och står som ägare tillfaller det mig, men halva värdet ska jag betala den andra parten.

Har man däremot äktenskapsförord kan man skriva in att husdjuren är enskild egendom och då ingår de inte i bodelningen.

Skaffat gemensamt

Är man sambo säger lagen att det enda som ingår vid en bodelning är sådant man skaffat sig gemensamt för boendet och då ingår inte husdjur.

— Då tittar man på det faktiska ägandet, vem som äger husdjuret. Står båda som ägare är det samäganderättslagen man måste titta på. Då är det viktigt att skriva ett samäganderättsavtal.

I ett samäganderättsavtal kan man reglera frågor om till exempel boende och veterinärkostnader.

Man ska inte glömma bort att tänka på vad som är bäst för djuret, även om det kan hamna långt ner på listan när allt är kaos.

— Till exempel en hund kan må väldigt dåligt av en separation. Därför är det viktigt att försöka tänka på det innan man är i någon form av stress eller i en situation där man kanske är väldigt förtvivlad och ledsen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!