Kyla med -39 grader under morgonen i byn Vittangi i Kiruna kommun, 7,5 mils bilväg sydöst om Kiruna. Johanna Henriksson med hunden Tikka.
Kyla med -39 grader under morgonen i byn Vittangi i Kiruna kommun, 7,5 mils bilväg sydöst om Kiruna. Johanna Henriksson med hunden Tikka. - Foto: Emma-Sofia Olsson & Johan Nilsson / TT

Här ställs lokaltrafiken in – på grund av iskylan: ”Lite halvkallt”

En ovanligt sträng kyla har kopplat sitt grepp om de norra delarna av landet. Man gör inte så mycket utomhus om man inte måste, säger Johanna Henriksson i norra Norrbotten, där flera busslinjer har fått ställas in av säkerhetsskäl.


Det har varit under 40 minusgrader på flera håll i Sverige de senaste dygnen. I Vittangi utanför Kiruna var termometern nästan nere på minus 40 under onsdagsmorgonen.

— Vi hade 39,8 minusgrader vid klockan 6 i morse, man får elda för att hålla det varmt inne, säger Johanna Henriksson, boende i Vittangi som har klätt på sig ordentligt för att gå ut med hunden.

Johanna Henriksson har klätt på sig ordentligt för promenad med hunden Tikka.

Bussar ställs in

Mycket påverkas av kylan, även lokaltrafiken i Norrbotten, som vanligtvis inte låter sig stoppas av minusgrader. Omkring 15 av länstrafikens busslinjer ställdes in under onsdagen.

— Det som är lite bekymmersamt är att prognosen pekar på att det kommer pågå i några dagar och det är väl det som är lite ovanligt här, säger Ingela Karlsson, tillförordnad vd för Länstrafiken Norrbotten.

Bland de turer som som ställs in finns linjer som trafikerar Pajala-Vittangi, Nattavaara-Gällivare och Karesuando-Kiruna.

— Blir man stående på de här långa linjerna så kyls bussarna ut ganska snabbt. Så det är av säkerhetsskäl helt enkelt.

Utan ström i 41 minusgrader

I delar av Gällivares och av Kirunas kommun är över 500 hushåll utan ström sedan 10-tiden på onsdagsförmiddagen. Samtidigt är det 41 minusgrader ute.

En av de drabbade är Erik Sarri som har vattenburen värme och är orolig att rören ska frysa sönder.

— Som tur är ska en kompis komma hit med ett elverk och hjälpa mig att få i gång värmepumpen. Jag saknar vedkamin och kan inte göra så mycket åt kylan inomhus innan jag får hjälp, säger han till SVT Nyheter Norrbotten.

Annika Lindmark och Stefan Eliasson.

"Klär på sig ordentligt"

Annika Lindmark och Stefan Eliasson som är på besök i Vittangi från Kiruna håller sig också mest inomhus när det är så här kallt.

— Om man går ut måste man klä på sig ordentlig, säger Annika Lindmark.

Men som före detta Vittangi-bo är den extrema kylan inget nytt, säger Stefan Eliasson.

— Jag har varit med om de här temperaturerna tidigare, och även kallare.

Hanna Råman, som är ute på promenad med barnen Liv och Isak, har varit med om 52 minusgrader som kallast i Vittangi.

— Man får ha på sig kläder efter väder, ull är jättebra för att hålla värmen.

Hanna Råman med barnen Isak, på sparken, och Liv, boende i Vittangi.

Risk att utrustning fryser

Även på räddningstjänsten i Kiruna kommun får man tänka till lite extra innan man ger sig ut, säger insatsledaren Björn Karlström.

— De största utmaningarna vi har just nu är att hantera kylan för egen personal och utrustning när vi är ute på insatser. Det finns risk att vatten fryser i slangarna och att utrustning fryser sönder. Så vi måste till exempel sätta i gång elverk och sådant innan vi sticker i väg, säger han.

— Några större haverier under pågående insatser har vi väl egentligen inte haft, men vi förebygger och arbetar på att hantera kylan. Vi har mer kläder på oss och andra kläder framför allt.

Oftare än vanligt har man fått åka ut på bränder kopplat till eldning i eldstäder, säger Björn Karlström, som uppmanar till eldning med försiktighet.

Ingela Karlsson uppmanar resenärer att via länstrafikens hemsida eller kundservice över telefon kolla om bussen verkligen går innan man ger sig ut.

— Vi har det lite halvkallt just nu, även om vi är från Norrbotten, säger Ingela Karlsson med ett skratt.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!