I Älvsbyns kommun är det minus 38 grader och strömlöst sedan torsdagsmorgonen. Arkivbild.
I Älvsbyns kommun är det minus 38 grader och strömlöst sedan torsdagsmorgonen. Arkivbild. - Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Strömmen tillbaka i iskalla Älvsbyn

Älvsbyn har plågats av nära 40 minusgrader och strömavbrott under torsdagen. Men nu har elen kommit tillbaka.


Kylan har ställt till det ordentligt i Älvsbyns kommun under torsdagen.

Under dagen saknade ungefär 3 000 hushåll i Älvsbyn el. Det första larmet kom vid 04-tiden på torsdagsmorgonen, rapporterar Piteå-Tidningen.

Samtidigt visade temperaturen i Älvsbyn på torsdagsmorgonen 38 minusgrader.

Under tidig eftermiddag saknade fortfarande 1 900 av Vattenfalls abonnenter el. Vid 15-tiden började delar av kommunen återfå elen och senare under eftermiddagen uppgav Vattenfall på sin hemsida att problemen var avhjälpta.

Älvsbyns kommun drog i gång sin krisledning för att hantera kylan. Förskola och fritids fick stänga och på äldreboenden kördes reservaggregat igång. Mat till kommunens boenden löste man genom att servera kall mat.

Hälften av bilarna startade inte

Kylan ställde även till det rejält för kommunens hemtjänstpersonal. Drivmedelspumparna fungerade inte heller när det var strömlöst.

— Hälften av hemtjänstens bilar startade inte i morse på grund av kylan. Samtidigt behöver alla bilar tillgång till motorvärmare för att kunna fortsätta att köra, sade kommunchef Anna Lindberg tidigare under dagen.

— Såhär känsligt får det inte vara så att ett helt samhälle nästan slås ut. Det har varit försvårande att inte kunna kommunicera med varandra.

Även Telias nät slogs ut på grund av avsaknaden av el.

Sönderfrysta vattenledningar

Kylan fick även andra konsekvenser. Polarbröds fabrik i Älvsbyn skickade hem folk under torsdagen.

— Vi kommer att se konsekvenser av kylan med vattenledningar som fryser och går sönder. Det ser vi redan nu, sade Lindberg.

Orsaken till strömavbrottet var att en brytare i ett ställverk hade brunnit. Det i sin tur ledde till flera andra strömavbrott

Den stränga kylan bidrog även till att arbetet med reparationerna tog tid, enligt Vattenfall, eftersom delarna i ställverket påverkades.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!