Ett stort antal lastbilar sitter fortfarande fast på E22 vid Linderöd på torsdagen. Uppemot 1 000 bilar satt fast i kö natten till torsdagen på grund av stora mängder snö som fallit på vägbanan och begränsat framkomligheten.
Ett stort antal lastbilar sitter fortfarande fast på E22 vid Linderöd på torsdagen. Uppemot 1 000 bilar satt fast i kö natten till torsdagen på grund av stora mängder snö som fallit på vägbanan och begränsat framkomligheten. - Foto: Johan Nilsson/TT

Bärgningsarbetet fortsätter på E22: "Tar tid"

Ett femtiotal fordon är fortsatt fast i snön på E22 i Skåne, enligt polisen. Trafikverket arbetar med tungbärgare för att få loss dem. Enligt Trafikverket kommer vägen vara stängd åtminstone till fredag morgon.


— Den här bärgningen kommer att ta sin tid, hur länge vet vi inte i nuläget, men det är fortfarande bilar och lastbilar som ska bärgas och ställas upp på en uppställningsplats, säger Pär Aronsson, presskommunikatör på Trafikverket.

Strax före klockan nio på torsdagskvällen meddelar polisen att det handlar om ett femtiotal fordon, majoriteten av dem lastbilar. 67 tungbärgare fanns på eftermiddagen på plats för att föra bort dem.

— Man kommer att använda den norrgående delen av E22 för att köra bort de fordon som ska bärgas, säger Pär Aronsson.

När bärgningen är färdig måste sedan den södergående vägbanan plogas.

Räddningstjänsten Syd, som ansvarar för den sydvästra delen av sträckan, uppger att arbetet lossnade på förmiddagen när vinden avtog och det blev enklare att arbeta på platsen.

Försvarsmakten är sent på eftermiddagen kvar längs E22 med tio bandvagnar som bemannas av hemvärnet.

— Vi är på plats och vi kommer att jobba vidare, säger Janne Bohman, kommunikationschef på militärregion syd.

Kaotisk natt

Under natten och tidiga morgonen beskrevs läget på vägen som kaotiskt. Till en början klippte räddningstjänsten upp mitträcken för att bilar skulle kunna köra därifrån på den vägbana som var mer farbar.

Senare bedömdes läget så akut för de människor som suttit fast i sina bilar hela natten att bilarna fick lämnas kvar och människorna evakueras.

Några personer behövde hämtas med ambulans och många av dem som fick hjälp beskrevs som frusna, hungriga och trötta. De fördes till en uppsamlingsplats i Hörby kommun.

Hemvärnet och polisen på plats med bandvagn vid Ekerödsrasten på E22.

Körde ut mat

Under natten har försvarsmakten hjälpt till med att köra ut mat och dryck till personer i bilarna och hjälpt till att skotta ut bilar. Försvarsmaktens prioritet var framför allt att hjälpa räddningstjänsten med att rädda liv.

— Det är som en vit vägg som du träffas av hela tiden. Går du utanför bilen blir det farligt, men även om du stannar kvar inne och inte får mat eller vatten, beskrev Janne Bohman läget under natten.

Även Sölvesborgs kommuns hemtjänst har behövt hjälp med en bandvagn från försvarsmakten under natten.

Enligt Trafikverket kommer E22 på den drabbade sträckan inte att kunna öppnas förrän tidigast klockan 08 under fredagen. Prognosen är preliminär.

Många bilar satt fast i snökaoset under natten till torsdagen.
TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!