På onsdagen är det minusgrader i hela Sverige – förutom på en plats. Arkivbild.
På onsdagen är det minusgrader i hela Sverige – förutom på en plats. Arkivbild. - Foto: Fredrik Sandberg/TT

Minusgrader i hela Sverige – så länge stannar kylan hos dig

Det är minusgrader i hela Sverige – och på flera platser i Norrland är det den kallaste dagen på ett decennium. Men snart väntas mildare väder dra in.


Iskylan håller fortsatt norra Sverige i ett järngrepp med under 40 minusgrader på flera platser.

Kallast i landet är fortsatt Kvikkjokk-Årrenjarka i Lappland, med 43,1 minusgrader på torsdagen.

— Det är minusgrader i princip i hela landet just nu. Undantaget är Skillinge i sydöstra Skåne som ligger på nollan, annars har alla platser minusgrader, säger Emma Rosengren, meteorolog på SMHI.

I norra Götaland och Svealand ligger temperaturerna på omkring tio minusgrader, medan det längst i södra Götaland rör sig om några enstaka minusgrader. I Dalarna är det kallare.

I Vittangi i Kiruna kommun var det -39 grader på onsdagen.

Kallast sedan 1999

I flera norrländska städer upplever befolkningen den kallaste dagen på ett decennium.

— Umeå har till exempel den lägsta temperaturen sedan 2010 med minus 32,2 grader och Piteå den kallaste sedan 2012 med minus 36,1. I Luleå är det 36,8 minusgrader – den kallaste dagen sedan 1999, säger Emma Rosengren.

I Västerbotten ställs flera busslinjer in på grund av kylan, rapporterar SVT Västerbotten. Bland annat all trafik mellan Umeå och Skellefteå.

— Det handlar om en säkerhetsfråga. Om bussen stannar och det blir problem så kan det fort bli utkylt, säger Harriet Söder, vd för Länstrafiken Västerbotten, till SVT.

Även tågoperatören Vy har ställt in all tågtrafik norr om Umeå på grund av kylan.

— Vi har ett högtryck i norra Sverige med klart väder, inga moln som håller kvar värme och inga vindar som blandar upp luften. Luften kyls av och ligger sedan kvar, säger Emma Rosengren.

Kan stiga 20 grader

Men framåt slutet av veckan rör sig högtrycket söderut – vilket ger mildare väder i norr.

— Det ser ut att bli runt 20-30 minusgrader under helgen och sedan någon enstaka minusgrad eller till och med plusgrader nästa vecka, säger Emma Rosengren.

Längs kusten i Norrbotten innebär det att temperaturen kan stiga 20 grader inom loppet av ett dygn mellan söndag kväll och måndag kväll, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

— Det blir en dramatisk förändring temperaturmässigt i början av nästa vecka, säger Mattias Lind, meteorolog på SMHI, till tidningen.

Men att högtrycket flyttar sig innebär också kyligare temperaturer i södra Sverige – till en början.

— Befinner man sig längst i norr så släpper den strängaste kylan framåt helgen medan kylan längst i söder kan stanna till början av nästa vecka. I nästa vecka ser det ut att komma in mild luft i norr som sedan tar sig söderut, säger Emma Rosengren.

TT
/
SVT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!