Nyheter24 har tagit del av JO:s kritik mot kvinnofängelset Hinseberg.
Nyheter24 har tagit del av JO:s kritik mot kvinnofängelset Hinseberg. - Foto: Polisen & Fredrik Sandberg/TT.

Hårda kritiken mot kvinnofängelset Hinseberg – JO: ”Ovärdiga”

Justitieombudsmannen anser att förhållandena på kvinnofängelset Hinseberg är "ovärdiga" och att det finns en "osäkerhet" kring rutiner hos personalen.


Kvinnofängelset Hinseberg har fått kritik av Justitieombudsmannen, särskilt avdelningen som kallas för Aspen. Bland de intagna är Jonna Henningsson som mördade sin kärleksrival, Carina "Svarta änkan" Frödin och Johanna Jansson som dömdes för mordet på Tove i Vetlanda.

Så firas lucia på kvinnoanstalten Hinseberg: "Lite julfika"

Nu har Nyheter24 tagit del av den kritik som riktats mot anstalten. Om avdelningen Aspen på Hinseberg framgår det av JO:s inspektion att fångarna där inte är tillräckligt sysselsatta. Om belägringssituationen skriver JO: "Den enda sysselsättning som finns är städning av avdelningen en timme per vecka". Avdelningen är belägen i källaren och saknar större ljusinsläpp då fönster endast finns belägna i takhöjd.

Så firar Sveriges farligaste kvinnor jul: "Samlas runt Kalle"

Kvinnofängelset Hinseberg. Fredrik Sandberg/TT.

"Det tycks finnas en viss osäkerhet"

De intagna har vittnat om en mycket påfrestande miljö, främst på grund av sysslolösheten. Kring rutinerna är ledningen oense om den gemensamma bilden. JO skriver att "Det tycks finnas en osäkerhet om vad som gäller hos en del i personalen". De intagna på Aspen får även vänta upp mot en vecka på brådskande läkarundersökningar. 

Det äter Sveriges farligaste kvinnor inne på Hinseberg – här är matsedeln

JO sammanfattar avdelningen som att "en placering på Aspen närmast framstår som en slags förvaring under ovärdiga förhållanden."

Beläggning på 125 procent

På Hinseberg är beläggningen på 125 procent, vilket har medfört att olika intagna har behandlats på olika sätt och att vissa fått sitta i isolering av godtyckliga anledningar. 

Så firar kvinnorna på Anstalten Hinseberg nyår: "Det vanliga är..."

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!