Så firar kvinnorna på Hinseberg nyår
Nyheter24 har tagit reda på hur intagna kvinnor på Hinseberg tillbringar sista dagen på året. - Foto: Polisen, Stina Stjernkvist/TT och Fredrik Sandberg/Scanpix/TT

Så firar kvinnorna på Anstalten Hinseberg nyår: "Det vanliga är..."

Året lider mot sitt slut och det är dags att förbereda inför nyårsafton. Men hur firar man när man sitter frihetsberövad? Nyheter24 har tagit reda på hur intagna kvinnor på Hinseberg tillbringar sista dagen på året.


På Anstalten Hinseberg sitter några av Sveriges farligaste kvinnor av sina straff. Av media kända brottslingar som sitter eller har suttit på Hinseberg är Jonna Henningsson, som dömdes för styckmordet på sin kärleksrival, rymmaren Lillemor "Hinsehäxan" Östlin och Martina Kveldstad, vars tid i fängelset har kantats av varningar.

Men bara för att man avtjänar ett straff upphör inte traditionerna. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur kvinnorna på Hinseberg firar jul, här kan du läsa mer om det.

– Det är ju alltid en speciell situation och tungt på många sätt att vara frihetsberövad, och storhelgerna gör det inte lättare. Man blir kanske mer påmind än på andra vardagskvällar att man just är frihetsberövad och inte kan vara nära sina anhöriga, har Adrian Russo, ställföreträdande kriminalvårdschef på Hinseberg, tidigare berättat för Nyheter24.

Men när mellandagarna passerat, julmaten ätits upp och året närmar sig sitt slut är det dags för ett annat populärt firande, nämligen nyårsafton. Och hur ser det ut när man sitter bakom lås och bom?

Här kan du läsa om hur intagna på Kumla firar midsommar.

Utanför anstalten Hinseberg. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix/TT

Så firas nyårsafton på Hinseberg: "Nyårstallrik"

Precis som på julafton är de intagna, som många andra runt om i landet, lediga från eventuella sysselsättningar och arbeten. Dagen tillbringas istället ofta på avdelningarna eller med promenader och träning.

– För de avdelningar som har självförvaltning (då intagna planerar och lagar maten själva reds. anm) så brukar de lägga lite extra tid på maten den dagen, och de avdelningarna som inte har det som förses med mat från oss, får en nyårstallrik precis som jultallrik, berättar Adrian Russo och fortsätter:

– Just på nyårsafton tar vi inte emot några besök. Det finns möjlighet att ringa och ha Skype-samtal med sina anhöriga.

Tolvslaget är för många världen över förknippat med fyrverkerier, skålande och festande. Så ser det inte riktigt ut för kvinnorna på anstalten Hinseberg, då det infaller vid det som kallas för dygnsvila. 

Då är alla celler låsta för natten, och de intagna måste befinna sig ensamma på sina bostadsrum.

– Det vanliga är väl, som på utsidan om man bor själv eller av andra anledningar inte kan vara med nära och bekanta, att man följer de olika tv-sändningarna och inringningarna av det nya året, avslutar Russo.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Hyresvärd vill vräka par som inte sopsorterar: "Inte ute efter folk”

Oväntat liten ökning av tysk arbetslöshet

Arbetslösheten i Tyskland ökade med 4 000 personer i mars. Det var färre nya arbetslösa i EU:s största ekonomi än väntat. Snittprognosen bland analytiker låg på en ökning på 10 000 personer, enligt en sammanställning av prognoser gjord av Bloomberg.

FI: Banker dåliga på hållbart sparande

Investeringsrådgivare är dåliga på att hjälpa kunder som vill spara hållbart, anser Finansinspektionen (FI). Alla banker och företag som granskats uppvisar brister. De behöver informera på ett enkelt sätt, säger Axel Engström på Finansinspektionen om rådgivarna.

Ett år i fångenskap för amerikansk reporter

Wall Street Journals reporter Evan Gershkovich har suttit ett år i ryskt förvar. I veckan förlängdes hans häktning för femte gången. För familjen hemma i USA fortsätter mardrömmen.

Två åtalas för sju år gammalt mord

Våren 2017 sköts en man i 40-årsåldern ihjäl på en parkeringsplats i Uppsala. Nu åtalas två män för det sju år gamla mordet.

Även föräldrarna i ättiksfallet överklagar

1 timme sedan
Föräldrarna till den ättiksförgiftade flickan i Eslöv dömdes till åtta års fängelse. Båda har nu överklagat domen, enligt Lunds tingsrätt.