Säkerhetspolischef Charlotte von Essen. Arkivbild.
Säkerhetspolischef Charlotte von Essen. Arkivbild. - Foto: Henrik Montgomery/TT

Säpo: Sverige ses fortsatt som prioriterat mål

Säkerhetspolischefen har fattat ett nytt beslut om terrorhotnivån i Sverige. Nivån ligger kvar på "högt hot", en fyra på den femgradiga skalan.


— Bedömningen är att vi fortsatt befinner oss i ett försämrat läge, säger Säpochef Charlotte von Essen under Folk och försvars rikskonferens på söndagen.

Att Sverige utmålas som ett islamfientligt land har starkt bidragit till det ökade terrorhotet från våldsbejakande islamister, enligt Säpochefen.

— Sverige ses fortsatt som ett prioriterat mål bland våldsbejakande islamister. Hotet kommer både från ensamagerande och från grupper som kan styras av aktörer i utlandet, säger von Essen.

Attentatshotet består också från våldsbejakande högerextremister och individer som agerar utifrån en "anti-statlig" agenda.

— Oroliga tider utnyttjas av våldsbejakande extremister för att sprida misstro, inte minst online, vilket kan påverka ensamagerande att gå från hot till handling, säger von Essen.

Säpochefen konstaterar det försämrade säkerhetsläget, som både innefattar det höga terrorhotet och säkerhetssituationen i övrigt, väntas bestå under en längre tid.

— Tyvärr är det något vi behöver lära oss att leva med i vår vardag.

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
TT
/
Hot
/