Staket till ett Sis-hem i Lund. Arkivbild.
Staket till ett Sis-hem i Lund. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Polis ska larmas snabbare när unga rymmer

När barn och unga rymmer eller fritas från Sis- och HVB-hem ska polisen numera larmas direkt. Förhoppningen är att en snabbare larmkedja ska bidra till att stoppa unga från att begå grova våldsbrott åt kriminella gäng.


En våg av rymningar och avvikelser av tvångsvårdade barn och ungdomar drabbade Statens institutionsstyrelse (Sis) förra året. I flera fall som TT har rapporterat fick rymlingar stort försprång eftersom personalen larmade polisen genom fax.

Nu sjösätts en ny nationell larmkedja för att polisen snabbare ska få information om rymningar eller fritagningar från Sis- och HVB-hem. Det ses som viktigt eftersom kriminella gäng rekryterar barn och unga i samhällets vård till att utföra grova brott.

"Det är ett nytt tillvägagångssätt vi sett det senaste året. När de unga värvats avviker de från placeringen – antingen på egen hand eller med hjälp – för att utföra uppdrag någonstans i Sverige", skriver Hanna Paradis, kommenderingschef i den nationella särskilda händelsen Frigg, i en kommentar.

"Därför är det helt avgörande att vi får veta det så fort som möjligt för att kunna stoppa dem."

En kedja av åtgärder ska aktiveras så snart polisen får kännedom om att en ungdom i riskzonen för grov kriminalitet har avvikit från en placering.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!