En mamma och hennes dotter dog av svampförgiftning i augusti.
En mamma och hennes dotter dog av svampförgiftning i augusti. - Foto: Martina Holmberg/Johan Nilsson/TT

Mamma och dotter dog av svampförgiftning: ”Levern går sönder”

Mamman och ettåringen som dog av svampförgiftning i Skåne hade extrem otur. Med dem inräknade har Sverige bara haft 19 dödsfall orsakade av svamp sedan 1951.


Fakta: Svampförgiftning

Amatoxin är ett gift som finns i vit flugsvamp, lömsk flugsvamp och gifthätting. Det skadar levern och slemhinnan i tarmen.

Symtomen kommer 8–24 timmar efter att man ätit av svampen och visar sig i form av intensiva, vattentunna diarréer och kräkningar. Efter ytterligare någon dag ses leverpåverkan. Förgiftningen kan vara livshotande.

Vid misstanke om att man fått i sig någon av dessa svampsorter bör man inte slänga den svamp som eventuellt finns kvar, eftersom den kan behövas för identifiering.

Om man fått i sig en mängd som är mindre än en sockerbit behöver ingen åtgärd vidtas.

Källa: Giftinformationscentralen

Den 21-åriga kvinnan och hennes lilla dotter hade fått i sig amatoxin, som finns i vit flugsvamp och lömsk flugsvamp. Det är ett högpotent cellgift.

— Det är mycket starkare än cellgifterna som man använder vid cancerterapi. Det förstör alla celler som det kommer i kontakt med, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen.

På hans arbetsplats innebär svampsäsongen bråda dagar – varje säsong ringer 1 000–2 000 personer som är oroliga eller har fått symtom efter att ha ätit svamp.

Många svampgifter

— Det finns många svampar ute i skogen som har gifter som gör att vi blir magsjuka efter att ha ätit dem, säger Erik Lindeman.

Vit flugsvamp och lömsk flugsvamp innehåller giftet amatoxin, som kan ge dödliga skador. Arkivbild.

Många svampätare får också ont i magen utan att ha blivit förgiftade. Alla svampar har kitin i sin stödvävnad, vilket gör svamp svårsmält. Det är därför det är så viktigt att tillaga svamp rätt.

En riktig larmsignal är om symtomen efter svampintag kommer först efter många timmar, för så fungerar det potentiellt dödliga amatoxinet, som behöver 8–24 timmar på sig för att börja ge symtom.

— Säg tolv timmar efter måltiden, om du då börjar få ont i magen, vattentunna diarréer och kräkningar – då blir vi oroliga.

Levern går sönder

Då krävs omedelbar sjukvård. Understödjande behandling sätts in som gör att förgiftningen blir mindre allvarlig. Först drabbas tarmslemhinnan, sedan ansamlas giftet i levern.

— Det som oftast blir det som leder till döden är att levern går fullständigt sönder av det här giftet, säger Erik Lindeman.

Har det gått så långt är levertransplantation enda räddningen. Men om man har fått i sig stora mängder svämmar giftet ut utanför levern och tar sönder njurarna.

— Det kan påverka hjärtat och då kan inte ens en levertransplantation rädda en, säger Erik Lindeman.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!