Ett pendeltåg och en lastbil krockade öster om Uddevalla på måndagsmorgonen.
Ett pendeltåg och en lastbil krockade öster om Uddevalla på måndagsmorgonen. - Foto: Adam Ihse/TT

En död efter krock mellan tåg och lastbil

En lokförare avled i samband med krocken mellan ett pendeltåg och en lastbil på måndagsmorgonen.
Ytterligare ett tiotal personer har fått lindriga skador.


Olyckan inträffade vid halv nio-tiden, vid en järnvägsövergång i Uddevalla kommun. Enligt SOS var lastbilen lastad med betong.

– Det var totalt tio personer ombord på tåget, inklusive personal, säger Malin Husar, kommunikatör på räddningstjänsten Mitt Bohuslän.

Lokföraren, en man i 65-årsåldern, har avlidit i samband med olyckan meddelar polisen. Ytterligare ett tiotal personer blev lindrigt skadade.

Lokförare död efter krock i Uddevalla

Det aktuella tåget kördes av ett dotterbolag av SJ, som uppger att de nu sörjer en nära vän och kollega. Nu arbetar de med att ge stöd till den drabbade mannens kollegor.

– Våra kamratstödjare har varit inkopplade och har varit på plats vid olycksplatsen, på sjukhuset och i Uddevalla för att ge stöd både till tågvärden som befann sig ombord och till andra SJ-anställda, säger Marcus Fleetwood, presskommunikatör på SJ.

Polisen uppger att lastbilen, enligt vittnesuppgifter, fastnat i snö på spåret varpå bommarna fällts ner. Lastbilschauffören ska ha försökt signalera till tåget som inte hann bromsa i tid.

"Stor förödelse"

Lastbilschauffören ska ha klarat sig utan allvarliga skador.

– På lastbilen är det bara släpet som blivit påkört, säger Malin Husar.

Järnvägsövergången besiktigades för tio dagar sedan utan anmärkning, uppger Trafikverket för Göteborgs-Posten. En utredning ska nu inledas för att ta reda på orsaken till olyckan.

Troligen kommer det att ta flera veckor att återställa rälsen, säger Morgan Rehn, enhetschef på Trafikverket i region väst, till tidningen.

– Jag är lite chockad. Det är stor förödelse på platsen. Det är femhundra meter av spåret som är skadat och det är mycket material som är borta, säger han.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!