Jackie Arklöv på Kumlaanstalten 2006. Arkivbild.
Jackie Arklöv på Kumlaanstalten 2006. Arkivbild. - Foto: Ewa Tures/TT

Polismördaren Arklöv blir kvar i fängelse

Polismördaren Jackie Arklöv kommer inte att släppas från fängelse inom de närmaste åren. Det beslutade Göta hovrätt under onsdagen, som anser att återfallsrisken är för hög. Domen ska överklagas, säger Arklövs advokat.


Fakta: Polismorden i Malexander

På eftermiddagen den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda Bank i Kisa i Östergötland av Tony Olsson, Andreas Axelsson och Jackie Arklöv.

Under jakten på bankrånarna sköts den 42-årige polismannen Olle Borén och hans kollega Robert Karlström, 30 år, till döds på nära håll med sina egna tjänstevapen.

I juni 2000 dömdes de tre männen till livstids fängelse av Göta hovrätt.

Arklöv nekade länge till både rånet och morden, men sommaren 2001 erkände han att det var han som avlossade de dödande skotten.

Hovrätten river upp domen från Örebro tingsrätt i somras, som beslutade att Arklöv skulle få sitt livstidsstraff tidsbestämt till 41 års fängelse.

Tingsrättens beslut innebar att Arklöv kunde släppas fri hösten 2026, men hovrättens avslag betyder att han måste vänta i två år på att ansöka om en ny prövning om omvandling av livstidsstraffet.

Risk för återfall

Göta hovrätt anser, till skillnad från tingsrätten, att det finns en "konkret och beaktansvärd risk att mannen återfaller i brottslighet av allvarligt slag".

"I mål om omvandling av livstidsstraff ska flera aspekter beaktas. Risken för återfall i brottslighet av allvarligt slag – och därmed samhällsskyddet – kommer dock i den absoluta förgrunden. Efter­som utredningen i det här målet inte är tillräckligt robust för att medge slutsatsen att återfallsrisken är låg, kan omvand­ling inte ske. Ansökningen ska därför avslås", säger hovrättsrådet Patrik Örnsved i ett pressmeddelande.

Göta hovrätt går därmed på åklagarsidans linje, som menade att tingsrätten gjort en felaktig bedömning av återfallsrisken för Jackie Arklöv.

Överklagar till HD

— Jag har precis pratat med min klient som då har givit mig instruktion att överklaga målet till Högsta domstolen, säger Arklövs advokat Johan Eriksson till Sveriges Radio.

Tony Olsson och Andreas Axelsson, som tillsammans med Arklöv dömdes till livstids fängelse för polismorden i Malexander 1999, har sedan tidigare släppts på fri fot.

Jackie Arklöv är utöver polismorden dömd för grovt folkrättsbrott under sin tid som legosoldat i Bosnien-Hercegovina.

TT
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!