Enligt en extern utredare har det varit stora brister i handläggningen när barn omhändertagits i Gällivare enligt LVU. Arkivbild.
Enligt en extern utredare har det varit stora brister i handläggningen när barn omhändertagits i Gällivare enligt LVU. Arkivbild. - Foto: Marcus Ericsson/TT

Utredning: Stora brister när barn omhändertogs

Det har förekommit stora brister när barn i Gällivare har omhändertagits enligt LVU, visar en granskning.


Granskningen genomfördes som en del av ett visselblåsarärende. Enligt en anmälare har det förekommit felaktigheter vid handläggningen i samband med att barn omhändertogs enligt lagen om vård av unga (LVU).

En extern utredare fick uppdraget att granska sex ärenden som gäller barn och unga.

"Rättssäkerheten har åsidosatts och handläggningen har inte fullt ut skett enligt gällande lagstiftning", skriver Gällivare kommun i ett pressmeddelande.

I ett av ärendena som granskats har socialtjänsten dna-testat en förälder till ett omhändertaget barn.

— Det här är en åtgärd som socialnämnden i kommunen inte har rätt att göra. Det räcker inte att föräldrarna gått med på det, det har inte lagstöd och är en brist, sade kommundirektören Monica Flodström vid en presskonferens på onsdagseftermiddagen, rapporterar Norrländska Socialdemokraten.

Kommunen vill avskeda två handläggare och har även polisanmält dem för olaga dataintrång sedan de varit inne i journaler som de inte haft rätt till.

Akademikerförbundet SSR kritiserar kommunens agerande.

"Att Gällivare kommun väljer att informera media före dialogen med de berördas fackförbund är häpnadsväckande. Att lyfta frågan om avsked i media är oseriöst. Vi kommer att fortsätta förhandla med arbetsgivaren i de enskilda ärendena", säger ombudsmannen Malin Fröjmark i ett pressmeddelande.

Förbundet anser att de brister som riktas som handläggningen är en konsekvens av socialsekreterarnas "ohållbara arbetssituation".

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!