Det ska bli enklare för dem inom bristyrken att få studiestöd för att kunna omskola sig, föreslår regeringen. Arkivbild.
Det ska bli enklare för dem inom bristyrken att få studiestöd för att kunna omskola sig, föreslår regeringen. Arkivbild. - Foto: Bertil Ericson/TT

Lärare ska enklare kunna byta yrkesbana

Lärare, sjuksköterskor och andra som arbetar inom bristyrken ska enklare kunna få omställningsstudiestöd för att plugga vidare eller omskola sig.


Hittills har nämligen reglerna tolkats som att den person som söker studiestödet inte får vara verksam i ett bristyrke. Men nu föreslår regeringen att nuvarande yrke inte längre ska läggas i vågskålen – utan vad den sökande tänker utbilda sig till. Så länge det handlar om att skaffa sig en kompetens som är eftersökt på arbetsmarknaden ska tidigare utbildning och yrke inte spela någon roll, rapporterar Arbetsvärlden.

Med den föreslagna förändringen väntas administrationen kring stödet minska. Parallellt skickar regeringen också ut Centrala studiestödsnämndens förslag på hur administrationen kring stödet rent generellt kan minska.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!