Åklagare Ingegerd Jigin har åtalat föräldrarna för bland annat synnerligen grov misshandel. Arkivbild.
Åklagare Ingegerd Jigin har åtalat föräldrarna för bland annat synnerligen grov misshandel. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Flicka misstänks ha förgiftats av ättika • Åklagaren yrkar på långt fängelsestraff för föräldrarna

Åklagaren yrkar på över tio års fängelse för föräldrarna till den flicka som förgiftades av ättika. Deras förklaring till vad som hände har krossats under rättegången, anser hon. Det vi saknar är motivet för denna grymhet, säger åklagare Ingegerd Jigin.


Åtalet

Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka har åtalats på sju punkter.

Synnerligen grov misshandel: Föräldrarna ställs till svars för att flickan har fått i sig en sådan mängd ättika att hon tillfogats frätskador på matstrupe och magsäck och därmed försatts i livsfara. De ska också ha utsatt henne för långvarig och kraftig nedkylning och därmed försatt henne i ett livsfarligt tillstånd.

Två fall av olaga frihetsberövande: Flickan ska hållits fastbunden i en bilbarnstol, instängd i en tvättstuga där handtaget på insidan tagits bort, under flera veckor i december 2022. Även långt tidigare ska flickan hållits instängd. Det ska ha skett tidvis, mellan april 2020 och juni 2022, i ett rum med förspikade fönster och grind för dörren.

Föräldrarna åtalas också för tre olika grova misshandelsbrott mot flickan, som bland annat innefattar att hon utsatts för svält eller i vart fall kraftig undernäring. Föräldrarna åtalas även för grov fridskränkning.

Föräldrarna nekar till brott.

Rättegången i Lunds tingsrätt pågår till och med den 23 januari.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

Oavsett vilket motivet är, så måste det vara fasansfullt, säger hon i sin plädering i Lunds tingsrätt.

Hon spekulerar om tänkbara motiv kan ha varit att föräldrarna inte tycker om flickan, att mamma och dotter inte knutit an från början, att föräldrarna avhumaniserat henne – eller att någon av dem i värsta fall har utnyttjat henne sexuellt.

Flickan hade skador i underlivet som tyder på detta, men ingen av föräldrarna har åtalats för sexualbrott mot henne och flickan har vägrat att prata om hur skadorna uppstått.

— Motivet vet vi alltså inte, men vi menar att hon utsatts för långdragen, tortyrartad behandling, säger Ingegerd Jigin.

Ute efter pengar?

Åklagaren lanserar också hypotesen att föräldrarna kan ha varit ute efter pengar.

— Vi kan inte se annat än att det är ett led i en ondskefull plan att långsiktigt förstöra henne på något sätt, i oklart syfte. Ren ondska som kanaliserats till henne eller i syfte att skada ett barn som kanske på sikt genererar pengar till dem på något vis eller stöd från samhället, för att de själva ska slippa arbeta, säger Ingegerd Jigin.

Men även detta är en spekulation, understryker hon.

När den ättiksförgiftade flickan togs till sjukhus natten till julafton 2022 var hela hennes kropp märkt av skador – brännskador, ärr, blåmärken och sår.

— När man ser de yttre skadorna var i stort sett bara halsen oskadd, annars har hon skador överallt, säger åklagaren.

Flickan var dessutom kraftigt nedkyld, avmagrad, och smutsig. Flickan hade också konstaterade frakturer och brännskador som hon inte heller fått vård för.

Nekar till brott

Men föräldrarna nekar till brott. Att flickan fick i sig ättika var en olyckshändelse, menar de, och många av skadorna förklarar de med påstått självskadebeteende.

Åklagaren beskriver en flicka som hållits utanför familjen och utanför samhället. Fram till tre års ålder gick hon på förskola och upplevdes av personalen som ett alldeles normalt barn. På grund av pandemin fick hon sluta där, och sedan, hävdar åklagaren, har hon gömts undan för allt och alla.

Åklagaren hävdar att flickan under lång tid i december 2022 suttit fastspänd i en bilbarnstol i familjens tvättstuga. Detta har flickan själv berättat om, både i polisförhör och för andra. Ett bevis för detta är skadorna där flickans blöja suttit, menar åklagaren.

— Det är klart att hon inte hade utstått detta om hon hade haft möjlighet att freda sig.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!