Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dött lopp mellan blocken

Nyheter | 29/05/2009 06:08

I stort sett är det jämnt mellan de politiska blocken.

I stort sett är det jämnt mellan de politiska blocken, enligt två nya opinionsmätningar. I Skops mätning leder den borgerliga alliansen knappt. I Synovates/Dagens Nyheters mätning har de rödgröna ett litet övertag.

Men Piratpartiet sticker nu upp även i svensk politik och får cirka 1,5 procent i Synovates mätning av väljarsympatierna i maj. Partiet har tidigare nått framgångar enligt flera mätningar inför valet till Europaparlamentet.

I Synovates majmätning, som gäller valet till riksdagen, får det rödgröna blocket 47,2 procent jämfört med 46,6 procent för de borgerliga regeringspartierna. I april ledde den borgerliga alliansen med 47,2 procent mot de rödgrönas 47,1 procent.

I Skops majmätning leder det borgerliga blocket, men sedan förra mätningen har övertaget minskat från 5,1 till 1,0 procentenhet.

"Det är nu nästan dött lopp mellan de politiska blocken", konstaterar Skops analytiker Birgitta Hultåker i en kommentar.

Skops mätning gjordes under perioden 4-19 maj. 1 100 svenska medborgare i åldrarna 18-84 år svarade på frågan: Vilket politiskt parti tycker du bäst om i rikspolitiken. Nio procent angav ingen partisympati.

Synovate genomförde 2 441 telefonintervjuer mellan den 7 och den 21 maj. Andelen osäkra väljare var 21,1 procent.

Skrivet av: