Sverigedemokraterna får vågmästarroll

Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll om det vore riksdagsval i dag.


Sverigedemokraterna skulle få en vågmästarroll om det vore riksdagsval i dag, enligt en ny opinionsmätning publicerad i Aftonbladet.

Tidningen lanserar en "digital väljarbarometer" som ska publiceras en gång i månaden fram till valet 2010. Mätningarna görs av kommunikationsföretagen United Minds och Cint, som använder sig av så kallade webbpaneler för att mäta de politiska sympatierna i landet.

Enligt premiärmätningen leder oppositionen kampen mellan blocken med 1,9 procentenheter (46,7 procent mot 44,8). Men sverigedemokraterna ges 4,6 procent av de tillfrågades sympatier, vilket skulle göra partiet till vågmästare i riksdagen.

Socialdemokraterna ges 31,1 procent mot 28,0 för moderaterna.

Metoden Aftonbladet valt kritiseras av forskare för att den riskerar att snedvrida resultaten, eftersom de svarande inte väljs ut slumpmässigt ur hela befolkningen, utan rekryteras efter särskilda kriterier och sedan svarar på frågor via datorer. Exempelvis sägs äldre bli underrepresenterade, samtidigt som högutbildade och traditionellt mer borgerliga väljare överrepresenteras.

– De här skevheterna kompenseras dock i efterhand, säger United Minds opinionschef Carl Melin.

– Sådana kompensationer är vanliga för alla typer av opinionsmätningar.

– Panelen ger en bild som stämmer med svenska folket när det gäller kön, ålder och region. Sedan viktar vi för hur personerna röstade i förra valet, säger han.

Enligt Melin har traditionella telefonundersökningar tappat i värde i takt med att fler överger fast telefoni.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!