Kvinnans försvarsadvokat Ebba Gerleman och mannens försvarsadvokat Anders Elvingsson under sista rättegångsdagen om den ättiksförgiftade flickan.
Kvinnans försvarsadvokat Ebba Gerleman och mannens försvarsadvokat Anders Elvingsson under sista rättegångsdagen om den ättiksförgiftade flickan. - Foto: Johan Nilsson/TT

Ättiksfallet: Föräldrarna kvar i häkte

Föräldrarna till flickan som förgiftades av ättika får sitta kvar i häkte i väntan på domen, rapporterar P4 Malmöhus. Under sista rättegångsdagen sågade försvarsadvokaterna flickans berättelse om hur hon behandlats i sin familj.


Fakta: Åtalet

Föräldrarna till en i dag sjuårig flicka har åtalats på sju punkter.

Synnerligen grov misshandel: Föräldrarna ställs till svars för att flickan har fått i sig en sådan mängd ättika att hon tillfogats frätskador på matstrupe och magsäck och därmed försatts i livsfara. De ska också ha utsatt henne för långvarig och kraftig nedkylning och därmed försatt henne i ett livsfarligt tillstånd.

Två fall av olaga frihetsberövande: Flickan ska hållits fastbunden i en bilbarnstol, instängd i en tvättstuga där handtaget på insidan tagits bort, under flera veckor i december 2022. Även långt tidigare ska flickan hållits instängd. Det ska ha skett tidvis, mellan april 2020 och juni 2022, i ett rum med förspikade fönster och grind för dörren.

Föräldrarna åtalas också för tre olika grova misshandelsbrott mot flickan, som bland annat innefattar att hon utsatts för svält eller i vart fall kraftig undernäring. Föräldrarna åtalas även för grov fridskränkning.

Föräldrarna nekar till brott.

Rättegången i Lunds tingsrätt pågår till och med den 23 januari.

Källa: Åklagarens stämningsansökan

Efter att ha blivit livshotande skadad av ättika förhördes den i dag sjuåriga flickan 20 gånger. Hennes berättelse om hur hon suttit instängd i en tvättstuga, fastspänd i en bilbarnstol med smutsig blöja ifrågasätts starkt av föräldrarnas advokater.

— Mycket av det som sägs är motsägelsefullt och svårförklarligt, säger mammans advokat Ebba Gerleman.

Den 20 dagar långa rättegången om den ättiksförgiftade flickan har avslutats. Föräldrarna nekar till varenda åtalspunkt – men åklagaren vill att de döms till mer än tio års fängelse.

Flickan kan ha påverkats av många runtomkring henne, menar försvarsadvokaterna.

Hon befann sig i en sjukhusmiljö som präglades av spekulationer kring vad som hänt och det finns risk för att hon har sagt saker som hon fått till sig av andra, anser Ebba Gerleman.

20 förhör

Även pappans försvarsadvokat Anders Elvingsson trycker på motsägelser i vad flickan har sagt.

Men på en punkt anser advokaterna att flickan är trovärdig, när hon säger att hon drack ättikan själv.

— Den enda delen av hennes historia som jag anser är konsekvent, det är hur hon har fått i sig ättika, säger Anders Elvingsson.

Har berättat successivt

Åklagare Ingegerd Jigin har hävdat att föräldrarna har "tillsett" att flickan fick i sig ättika. Hon menar att det i princip är omöjligt för ett barn att dricka så mycket ättika, eftersom den är så starkt och fränt luktande.

Däremot har åklagaren inte kunnat säga säkert hur det skulle ha gått till när flickan på något sätt blev tvingad.

Åklagare Ingegerd Jigin under avslutningen av rättegången.

Hon har motsatt syn på vad flickan berättat:

— Flickans berättelse är så trovärdig och det har kommit successivt. Skulle man skriva bort hennes berättelse så skulle jag tycka att det var förfärligt, säger åklagaren i en paus.

Flickans uppgifter har kontrollerats och visat sig stämma, enligt åklagaren.

Full av skador

Flickans kropp var full av skador när hon kom till sjukhuset natten till julafton 2022. En del av skadorna har föräldrarna förklarat med tidigare olyckor, exempelvis att flickan råkat skållat sig i en brännhet dusch. Sårskador i området där en blöja suttit ska ha berott på diarré och andra skador nekar de till att de skulle ha känt till.

— Jag påstår att det händelseförlopp som har presenterats av min klient är helt rimligt, säger Anders Elvingsson.

Föräldrarna ska enligt radion genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Rättat: I en tidigare version angavs fel antal rättegångsdagar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!