En morddömd man har benådats av regeringen i ett beslut underskrivet av justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild.
En morddömd man har benådats av regeringen i ett beslut underskrivet av justitieminister Gunnar Strömmer (M). Arkivbild. - Foto: Christine Olsson/TT

Mördade tonåring – benådad av regeringen

Regeringen har benådat en man som dömdes för att ha mördat en tonåring i Boden hösten 2020, rapporterar Dagens Juridik.


Fakta: Så fungerar nåd

Enligt Regeringsformen, en av Sveriges grundlagar, kan regeringen efterge eller mildra brottspåföljder genom nåd.

Nåd är till för undantagssituationer och i de flesta fallen rör det sig om relativt milda straff som sänks eller efterges.

Den nuvarande regeringen har tidigare beviljat nåd i fem brottmål, enligt en sammanställning av Dagens Juridik.

Källor: Regeringsformen

Mannen, som då var i 45-årsåldern, hamnade i bråk med en 19-åring på en snabbmatsrestaurang och sköt ihjäl honom med en modifierad häftpistol, enligt domen.

Med hänvisning till att hans hälsa "snabbt försämrats" ansökte den dömde mannen i juli förra året om att straffet skulle skjutas upp.

”Kriminalvårdens medicinska rådgivare bedömer att den dömde mannens vårdbehov inte kan tillgodoses på anstalten", skrev Kriminalvården i sitt yttrande. Därför fanns det enligt myndigheten medicinska hinder mot att verkställa straffet.

Mannen beviljades nåd den 21 december i fjol, vilket innebar att straffet efterskänktes. Enligt beslutet, underskrivet av justitieminister Gunnar Strömmer (M), skulle mannen "friges omedelbart".

”Att benåda en person är ytterst ovanligt. I detta fall handlar det om en mycket allvarligt sjuk person i slutskedet av sitt liv, och där Kriminalvården bedömer att det finns ett omfattande sjukvårdsbehov som myndigheten inte kan tillgodose", skriver Strömmers pressekreterare Caroline Opsahl i en kommentar.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!