Svenske Marcus Wandt i en rymdkapsel under sin träning inför uppdraget.
Svenske Marcus Wandt i en rymdkapsel under sin träning inför uppdraget. - Foto: Axiom/Spacex/TT

Kapseln med Wandt har lämnat rymdstationen

Efter 17 dagar ombord på Internationella rymdstationen (ISS) har den svenske astronauten Marcus Wandt påbörjat sin resa tillbaka till jorden. På onsdagseftermiddagen satte sig astronauterna i kapseln som senare kopplades bort från rymdstationen.


Fakta: Svensk astronaut

Marcus Wandt, 43 år, växte upp i värmländska Hammarö men är bosatt i Linköping.

Han är tidigare fallskärmsjägare, stridspilot och utbildad elektroteknikingenjör på Chalmers. Har också gått officersprogrammet i Karlberg, och är chefstestpilot för Gripen på Saab.

Marcus Wandt är uppdragsspecialist på Axiom Mission 3.

Ax-3, som uppdraget kallas, lyfte mot rymden den 18 januari med fyra personer ombord.

Inom ESA har uppdraget fått namnet Munin, döpt efter asaguden Odens ena korp.

Källor: Rymdstyrelsen, Esa och Axiom.

Marcus Wandt och de tre andra astronauterna förflyttade sig från rymdstationen till kapseln vid 13.15-tiden och stängde tio minuter senare luckan till rymdstationen ISS.

På Axiom Spaces webbsändning syntes hur Wandt förberedde stängningen av luckan tillsammans med en av kollegorna medan de två andra satt på sina platser. Wandt tog därefter på sig sin rymddräkt och luckan stängdes.

Kapseln tog emot signalen som påbörjade den automatiska bortkopplingen vid 15.15, och lämnade rymdstationen några minuter senare. Den beräknas landa i havet utanför Florida vid 14.30-tiden på fredag.

Dåligt väder under de senaste dagarna har försenat hemfärden. Men när astronauterna befann sig i kapseln inför avfärd fick de beskedet från markkontrollen att väderleksrapporten den här gången såg gynnsam ut.

Marcus Wandts resa tillbaka till jorden från rymdstationen ISS kommer att sluta i havet utanför Floridas kust.

Marcus Wandt delar kapsel och uppdrag med Walter Villadei från Italien, Alper Gezeravci från Turkiet och Michael López-Alegría, en amerikansk-spansk före detta Nasa-astronaut med dubbelt medborgarskap.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!