Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) under en pressträff där de tar emot betänkandet av utredningen om en översyn av kontaktförbudslagstiftningen. I mitten särskilda utredaren Lars Wallinder.
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) och jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L) under en pressträff där de tar emot betänkandet av utredningen om en översyn av kontaktförbudslagstiftningen. I mitten särskilda utredaren Lars Wallinder. - Foto: Anders Wiklund/TT

Fler och mer ingripande kontaktförbud föreslås

Kontaktförbud ska kunna utfärdas i fler fall än i dag och kunna omfatta en hel kommun. Det föreslår regeringens utredare.


Fakta: Utredningens förslag

Två nya grunder för att utfärda kontaktförbud.

— Om risk finns för otillbörlig övervakning med GPS-utrustning eller appar.

— Om risk finns för att någon försöker påverka en rättsprocess

Ökade möjligheter att utfärda kontaktförbud även om förbudspersonen inte tidigare begått brott.

Möjligt att utfärda särskilt utvidgade kontaktförbud utan att ordinärt kontaktförbud utfärdats först.

Ökad möjlighet att utfärda kontaktförbud för större områden, som en hel kommun eller större.

Vid fällande dom för brott mot närståendes hälsa eller frihet ska kontaktförbud vara huvudregel.

Husrannsakan ska få används för delgivning av beslut om kontaktförbud.

Minimistraffet för överträdelse av utvidgat eller särskilt utvidgat kontaktförbud ska vara fängelse i lägst tre månader.

Lagändringarna föreslås träda i kraft 1 juli 2025

Källa: SOU 2024:13

Åklagare kan, på ansökan, utfärda kontaktförbud om det finns en konkret risk för att en person trakasserar, förföljer eller begår brott mot en annan namngiven person. Oftast handlar det om män som förföljer en ex-partner.

Nu lägger regeringens utredare Lars Wallinder fram förslag för fler och mer ingripande kontaktförbud.

— Jag tror att det här är förslag som kommer att göra stor, stor skillnad, säger jämställdhetsminister Paulina Brandberg (L).

"Varit fånge"

Utredaren föreslår bland annat att kontaktförbud ska kunna utfärdas på fler grunder än i dag och ökade möjligheter att utfärda förbudet även om den så kallade förbudspersonen inte dömts för något brott tidigare.

År 2022 togs cirka 2 200 beslut om ordinära kontaktförbud. De innebär ett förbud mot att besöka eller kontakta den som ska skyddas.

Ett utvidgat kontaktförbud innebär att en person inte heller får vistas nära till exempel skyddspersonens bostad eller arbetsplats. Ännu mer ingripande är ett särskilt utvidgat kontaktförbud, som kan omfatta ett större område.

Brandberg påpekar dock att det hittills som mest handlat om ett bostadsområde.

— Det har inneburit att skyddspersonen i realiteten varit fånge i sitt eget bostadsområde, säger hon.

Bara ett

Nu föreslår regeringens utredare att särskilt utvidgade kontaktförbud ska kunna omfatta en hel kommun. Dessutom ska särskilt utvidgade kontaktförbud kunna utfärdas direkt utan att ett beslut om ordinärt kontaktförbud tagits tidigare.

Under 2022 beslutades bara 31 utvidgade förbud och ett särskilt utvidgat kontaktförbud.

Justitieministern Gunnar Strömmer välkomnar förslagen och tillägger att en kontaktförbudslag som "flyttar fram positionerna" är viktigt för att skydda kvinnor från mäns våld.

TT
/
/
Senaste nytt

Folkkongressen: Kina satsar mer på försvaret

Kortare arbetsvecka testas i Köpenhamn

Nu får kommunanställda i Köpenhamn möjlighet att prova att jobba fyradagarsvecka på 14 utvalda arbetsplatser.

Pourmokhtari: Inte aktuellt med SD i regering

1 timme sedan
Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) utesluter att sitta i en regering med Sverigedemokraterna efter nästa val. Då är inte jag en del av den.

Oscar Properties vd avgår

1 timme sedan
Oscar Proporties vd Carl Janglin avgår med omedelbar verkan, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Tyskland: It-slarv möjliggjorde rysk avlyssning

1 timme sedan
Rysslands avlyssning av ett hemligt samtal mellan höga befälhavare i tyska luftvapnet berodde på slarv från en av deltagarna, säger Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

It-attack mot avfallsbolag i Blekinge

1 timme sedan
Västblekinge Miljö AB – det kommunala bolaget för avfallshantering i Karlshamn, Sölvesborg och Olofström – har drabbats av en it-attack, uppger SVT Nyheter. De anställda kan inte använda sin e-post och kommer heller inte åt fakturahanteringen eller kundadministrationen.