'Vi är ett bolag som fortfarande är mycket präglade av konsekvenserna av ekonomin så det är mycket allvarligt', säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, om branden.
'Vi är ett bolag som fortfarande är mycket präglade av konsekvenserna av ekonomin så det är mycket allvarligt', säger Andreas Andersen, vd för Liseberg, om branden. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Lisebergs vd: "Får stora konsekvenser"

Liseberg hade knappt kommit på fötter efter pandemin – sedan brann miljardsatsningen Oceana ner. Det kommer att få stora konsekvenser, enligt vd:n Andreas Andersen. Men just nu är vårt fokus de människor som berörs av branden, säger han.


De stora bassängerna började fyllas med sina 1,2 miljoner liter vatten redan i februari och invigningsdatumet, "i början av sommaren", hade internt redan satts.

Oceana skulle enligt beräkningarna locka cirka 500 000 gäster om året och dessutom generera 185 000 hotellnätter om året i Göteborg.

Men på bara några timmar på måndagen gick de planerna om intet.

Andreas Andersen är dämpad när han dagen efter svarar på frågor om den våldsamma branden och konstaterar att det är en mörk dag för nöjesparken och dess anställda.

— Det har varit helt förfärligt. Det är självklart en händelse som påverkar oss väldigt mycket, säger han efter förmiddagens pressträff.

— Det är en mycket mörk dag på Liseberg.

En person som arbetade på bygget saknades då fortfarande efter den omfattande branden.

— Det är hos honom och hans familj som våra tankar finns, säger Andreas Andersen.

Ambitiöst projekt

Det ambitiösa projektet Oceana – med 14 olika vattenattraktioner – skulle ha öppnat till sommaren och var så gott som färdigställt när branden startade.

Expansionen, söderut från nuvarande nöjesparken, är en del av Lisebergs jubileumsprojekt med anledning av 100-årsfirandet i fjol.

Ett hotell öppnade redan i fjol, nu var det snart dags för Oceana att öppna portarna också.

Nu är stora delar av den nya vattenvärlden helt förstörda. Andreas Andersen förstår att många undrar vad som händer nu, men har ännu inga konkreta svar.

— Det är lite svårt att säga i nuläget, vi har inte riktigt gjort en fullgod konsekvensbedömning. Men det är självklart helt förskräckligt att vi var så nära öppning och nu inte får öppna alls, säger han.

— Det kommer att få stora ekonomiska konsekvenser för Liseberg.

Osäkert läge

Exakt hur stora konsekvenserna blir återstår att se.

Men ekonomiskt sett kom branden i ett olyckligt läge för nöjesparken, som fortfarande kämpar med att återhämta sig från pandemin.

— Det är inte vårt fokus just nu, men det är klart att vi kommer att inleda en dialog med försäkringsbolag och andra intressenter. Men i nuläget vet vi väldigt lite, säger Andreas Andersen.

— Ambitionen är att återuppbygga allt. Men i nuläget är det osäkert.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!