En rapport avslöjar brister vid bygget av Lisebergs äventyrsbad Oceana i Göteborg.
En rapport avslöjar brister vid bygget av Lisebergs äventyrsbad Oceana i Göteborg. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Slarv och lagbrott vid bygget av Lisebergs Oceana

En kontroll av byggarbetsplatsen vid äventyrsbadet Oceana visade stora brister redan förra året, enligt en rapport, som Göteborgs-Posten rapporterade om i juni. Bland annat upptäcktes flera lagbrott och slarv med vilka som befann sig på arbetsplatsen.


Rapporten visar att entreprenören NCC, som ansvarade för byggandet av Oceana, hade 58 olika underleverantörer. Tre av dem kom från utlandet men inget av de utländska bolagen var anmälda till Arbetsmiljöverket för bygget av badhuset, vilket bryter mot lagen. Ett av de utländska bolagen hade även skulder som skickats vidare till Kronofogden.

Samtliga arbetare ska enligt lag ha ett särskilt kort, ID06, som registrerar vem som befinner sig på arbetsplatsen. Två personer saknade dock ett sådant kort.

Enligt rapporten kontrollerades 168 personer och 86 procent var korrekt registrerade. 25 personer hade inte loggat in som de skulle och 22 personer saknade dessutom legitimation. Fyra personer kunde inte visa upp något arbetstillstånd.

Kontrollen gjordes av företaget Moxy ID på uppdrag av Inköps- och upphandlingsförvaltningen i Göteborg stad efter en överenskommelse med Liseberg.

"Tills bristerna är åtgärdade bör underentreprenörerna nekas fortsatt tillträde till arbetsplatsen", skrev de då i rapporten.

Vad som orsakat branden som på måndagen ödelade Oceana är inte känt.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!