På tisdagskvällen kallades räddningstjänsten tillbaka till Lisebergs Oceana för att återuppta släckningsarbetet efter att branden blossat upp igen.
På tisdagskvällen kallades räddningstjänsten tillbaka till Lisebergs Oceana för att återuppta släckningsarbetet efter att branden blossat upp igen. - Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Polisens teori: Försvunna mannen finns i Oceana

Polisen misstänker att den man som försvann efter storbranden på Lisebergs vattenvärld Oceana finns på brandplatsen. Men tre dygn efter att lågorna tog fart brinner det fortfarande – och det går inte att söka efter honom. Det finns ingen annan plats där han skulle kunna vara, säger Thomas Fuxborg på polisen.


Alla andra troliga platser där mannen kunnat befinna sig har nu sökts igenom, utan resultat.

— Från och med nu kommer vi att koncentrera sökandet efter honom på brandplatsen. Det har vi nu meddelat hans anhöriga, säger Thomas Fuxborg.

Finns det något hopp om att hitta honom vid liv?

— Man kan inte ge upp. Det är först om man hittar kvarlevor som man får ge upp hoppet.

Balkar rasar

Problemet är att det gått tre dygn sedan miljardsatsningen Oceana tog eld och fortfarande brinner delar av byggnaden. Det är dessutom stor risk för ras – vilket innebär att varken polisen eller räddningstjänsten kan beträda delar av byggnaden.

— Vi har ingen tidsprognos för när vi kan börja söka, det är först när räddningstjänsten ger klartecken. Men det kommer att ta tid, säger Thomas Fuxborg.

En explosion under måndagen försvagade delar av den kupolformade konstruktionen och under onsdagen har flera balkar i byggnaden rasat ner.

— I och med explosionen och att det har brunnit så blir det rasrisk på de här balkarna, det är egentligen fullt naturligt och något de har med i riskbedömningen ute på plats, säger Markus Friberg, presstalesperson på Storgöteborgs räddningstjänst.

Räddningstjänsten tror att fler balkar kommer att rasa men de äventyrar inte personalens hälsa eftersom man undviker dessa zoner.

16 skadades

Rasrisken innebär även att elden är svårsläckt eftersom man inte kommer åt ordentligt. Fortfarande på onsdagseftermiddagen blossar det upp glödbränder då och då, men räddningstjänsten uppger att de har kontroll på branden.

— Vi ser framför oss att vi kommer att vara kvar åtminstone till i morgon. Sedan får vi se över en ny prognos, säger Markus Friberg.

16 personer skadades lindrigt och fick sjukhusvård efter branden. Det är fortfarande oklart exakt hur branden startade.

Oceana har fått omfattande skador, men delar har – trots det explosiva förloppet – kunnat räddas. Räddningstjänsten fokuserar nu på att skydda de delar som är intakta – och att släcka de nya bränder som uppstår.

Händelsen utreds som arbetsmiljöbrott och grov allmänfarlig vårdslöshet.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!