Konserthuset har bett om att få tillbaka statyn.
Konserthuset har bett om att få tillbaka statyn innan 100-årsjubileumet 2026. - Foto: Anders Wiklund/TT, Pontus Stenberg / TT

Konserthusets vädjan efter stölden: "Har bara en enda önskan"

Under en renovering 2008 stals en värdefull staty från Konserthuset i Stockholm. Nu har de vädjat om hjälp för att få tillbaka statyn.


Konserthuset i Stockholm har vädjat till allmänheten om hjälp med att återfinna en stulen staty skapad av skulptören Ansgar Almquist. Denna staty, som föreställer en kerub med en luta, var en del av konserthusets originalinredning från 1926 och stals under en renovering våren 2008. 

LÄS MER: Lidls vädjan till kunderna: "HJÄLP OSS"

Sålde statyn

Händelsen avslöjades nyligen i ett avsnitt av "Uppdrag Granskning", där en person medgav att det var han som stod bakom stölden men att han sålt vidare statyn till en konsthandlare. Trots att det har gått flera år sedan statyn försvann, har den inte återfunnits och varken konserthuset eller tjuven vet var statyn är idag.

LÄS MER: Vitvarujätten slår igen – efter miljonförlust

Ökad säkerhet

Konserthuset har ökat säkerheten sedan stölden. Detta inkluderar åtgärder som att svetsa fast bronsstatyer och inredning samt använda stöldsäkra skruvar. Trots dessa försiktighetsåtgärder betonar Stefan Forsberg, VD för Konserthuset, vikten av att allmänheten ska kunna njuta av byggnaden och dess konstverk.

– Så det finns säkerhet. Men samtidigt är det en balansgång, alla ska kunna njuta av huset, säger han till SVT.

Konserthuset ber nu den som innehar statyn om att återlämna den, särskilt inför konserthusets 100-årsjubileum 2026. 

– Vi har bara en enda önskan: Den som att äger föremålet nu – snälla – ge det tillbaka till oss, kontakta oss, säger Stefan Forsberg.

LÄS MER: Äckliga misstaget på populära kaféet: "Kände stressen"

LÄS MER: SL tar bort all reklam från McDonald’s – det här är varför

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!