Svenskar är oroliga
Studien visar rekordhöga siffror. - Foto: Unsplash

Ny studie: Svenskar är mer oroliga än någonsin

En ny undersökning av Kairos Future visar att svenskar är mer oroliga för framtiden än någonsin tidigare – men fortsatt oförberedda för krig.


En ny undersökning från Kairos Future visar att svenskarna är mer oroliga för framtiden än någonsin tidigare, något som TV4 också skrivit om. Hela 46 procent av de tillfrågade instämmer i påståendet att "Vi lever i en tid av oro och osäkerhet som kan leda till ett sammanbrott redan inom de närmaste tio åren."

LÄS MER: Ny undersökning – så spenderar svenskar sina pengar 2024

Högsta siffran någonsin

Detta är den högsta siffran som Kairo Future har uppmätt sedan de började med sina mätningar 1978. Kvinnor uttrycker en större oro än män, med 52 procent jämfört med 40 procent.

Undersökningen visar också att oron har ökat markant sedan förra året. I januari 2023 var det endast 35 procent av svenskarna som uttryckte en liknande oro.

LÄS MER: Så lite skärmtid ska du ha – enligt ny studie: "Överraskande"

Många oförberedda på krig

Trots den ökade oron för framtiden verkar många svenskar vara oförberedda på en eventuell kris. Endast 10 procent av de tillfrågade i undersökningen säger att de vet exakt vad de ska göra om det blir krig i Sverige.

Regeringen har tidigare varnat för att det inte går att utesluta en militär konflikt i Sverige, men detta verkar inte ha gjort svenskarna mer förberedda.

Undersökningen är genomförd av Kairos Future i januari 2024. Den bygger på 1 000 slumpmässigt rekryterade respondenter mellan 16 och 74 år som har besvarat en webbenkät.

LÄS MER: Det sparar flest svenskar till

LÄS MER: Så mycket pengar har svenskar på bankkontot

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!