En våldsam man i 35-årsåldern sköts i benet i samband med ett ingripande i januari i Jönköping där också en polis skadades allvarligt. Arkivbild
En våldsam man i 35-årsåldern sköts i benet i samband med ett ingripande i januari i Jönköping där också en polis skadades allvarligt. Arkivbild - Foto: Anna Hållams/TT

Åklagare: Inget fel förhöra chockad polis

En polis som sköt en våldsam man i benet i Jönköping i januari förhördes utan försvarare eller fackrepresentant närvarande direkt efter händelsen.


Det fick Polisförbundet att anmäla åklagaren för tjänstefel. Men nu har den vice överåklagaren vid Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum beslutat att inte inleda någon förundersökning, rapporterar Polistidningen.

”Att förhör med personer som bevittnat en händelse hålls så snart som möjligt i förundersökningen. . .är viktigt för att förhöret så långt som möjligt ska spegla det verkliga händelseförloppet”, skriver den vice överåklagaren i sitt beslut.

Polisförbundet i region Öst kritiserade i sin anmälan också att polisen pressades att delta i förhöret trots att han befann sig i djup chock efter att hans kollega skadats livshotande vid själva händelsen.

Men den vice överåklagaren anser att beslutet att hålla förhör före avlastningssamtal var berättigat.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!