Skolinspektionen återkallar tillstånden för skolor i Örebro, Stockholm och Göteborg. Arkivbild.
Skolinspektionen återkallar tillstånden för skolor i Örebro, Stockholm och Göteborg. Arkivbild. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Skolor mister tillstånd – 600 elever berörs

Skolinspektionen drar in tillståndet för grundskolan Arenaskolan i Örebro och två gymnasieskolor i Stockholm och Göteborg. Orsaken är att personer som Säpo sett som olämpliga har fått arbeta nära eleverna. Flera hundra elever berörs.


Enligt Skolinspektionens beslut för Arenaskolan har det funnits en risk för att barnen i skolverksamheten utsätts för radikalisering. Huvudmannen, Humanus Jobb Syd AB, mister därför tillståndet. Skolan har 64 elever.

I ett parallellt beslut från Skolinspektionen mister även huvudmannen för gymnasieskolorna Arena Academy i Stockholm och Göteborg tillståndet att driva skola. Även i det fallet är orsaken att de skolansvariga låtit olämpliga personer arbeta nära eleverna. Skolorna har totalt 570 elever.

Huvudman för Arena Academy är Edinit AB, som ingår i samma koncern som Humanus Jobb Syd: Arenakoncernen. Båda huvudmännen tänker överklaga Skolinspektionens beslut, skriver de i ett pressmeddelande.

Religiöst färgat

Arena tog för ett par år sedan över tillstånd efter den muslimska friskolekoncernen Al-Azhar, som vid upprepade tillfällen hamnat i blåsväder. Det handlade bland annat om grova ekobrott och religiöst färgad utbildning.

Kritiken om religiös påverkan återkommer nu alltså. Konkret handlar det om att en person i skolledningen för Arena Academy i Stockholm tidigare har utpekats av Säpo som radikal islamist, som "stått för spridandet av en totalitär islamistisk ideologi". Både denna person och ytterligare en i skolledningen för Arena Academy ska ha anklagat elever för att vara "dåliga muslimer". Båda personerna ska senare ha lämnat skolan.

På liknande sätt har även Arenaskolan haft en person i skolledningen som Säpo bedömt som olämplig.

Överklagar

Arenakoncernen kommer alltså att överklaga Skolinspektionens beslut.

I ett fall sade arbetsgivaren direkt upp en person som inte agerat efter skolans värdegrund, men vad gäller en annan av de kritiserade håller Arenakoncernen inte med. "Vi har inte fått några indikationer på att denna person inte skulle följa skolans värdegrund i sitt arbete", säger Rasmus Rossi, vd för Edinit AB, i ett pressmeddelande.

TT
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!