En person på ett gruppboende i södra Stockholm dog efter att ha ätit stekta ägg ur en soptunna.
En person på ett gruppboende i södra Stockholm dog efter att ha ätit stekta ägg ur en soptunna. - Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT & Leif R Jansson/TT

Åt stekta ägg ur soptunna på gruppboende – dog efter vård i respirator

En person boende på ett gruppboende i södra Stockholm åt stekta ägg ur en soptunna. Hen satte i halsen och tvingades läggas in på sjukhus. Efter en tid i respirator dog personen varpå en lex Sarah-anmälan gjordes till Inspektionen för vård och omsorg.


En person som bodde på ett gruppboende i södra Stockholm avled efter att ha ätit flera stekta ägg ur en soptunna vid gruppbostaden. Det framgår av en lex Sarah-anmälan från stadsdelsförvaltningen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Enligt anmälan hade personen tidigare haft problem med att tugga maten ordentligt. Efter att ha satt äggen i halsen, kunde personen inte andas ordentligt. Hen avled senare på sjukhus.

Patient fick hjärtstopp och dog – sjukhusets hjärtstartare fungerade inte

Åt ägg ur soptunna – dog på sjukhus

"En brukare vid gruppbostad har ur en soptunna vid gruppbostaden fått tag på och ätit flera stekta ägg. Brukaren har inga sväljsvårigheter men uppvisar ett beteende av att inte tugga mat ordentligt utan försöka svälja snabbt. Brukaren har satt ägg i halsen och kan efter det inte andas ordentligt.", skriver Inspektionen för vård och omsorg i anmälan, som Nyheter24 tagit del av.

Personalen försökte med heimlich manöver och sedan livräddande åtgärder. Personen fördes medvetslös med ambulans till sjukhus och efter ett par dagar där hen vårdats i respirator togs beslutet att stänga av den, då personens liv inte gick att rädda.

Här kan du läsa fler nyheter från Nyheter24:

Sövda patienter förväxlades på operationsbordet – upptäcktes först när de vaknade

Barn dog hemma på grund av 1177:s felbedömning

Förlorade känseln i underlivet efter rumpförstoring

IVO
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!