Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson får lämna sin tjänst. Arkivbild.
Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson får lämna sin tjänst. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Tullverkets GD tvingas lämna

Tullverkets generaldirektör Charlotte Svensson får lämna sin tjänst, meddelar finansminister Elisabeth Svantesson (M). "I dag tar jag av mig uniformen. Det har varit en ära", skriver Svensson på Linkedin.


Fakta: Charlotte Svensson

Charlotte Svensson tillträdde som generaltulldirektör 2018.

Dit kom hon från en tjänst som statssekreterare på justitiedepartementet under dåvarande justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S).

Dessförinnan var hon statssekreterare på finansdepartementet.

Hon har även en bakgrund som förvaltningschef inom Stockholms stad och som statssekreterare på utrikesdepartementet

Svensson har en juristexamen från Lunds och Stockholms universitet.

"Charlotte Svensson har gjort flera viktiga insatser för Tullverket, inte minst genom att stärka det underrättelsebaserade arbetet. Nu behöver en ny ledning ta vid som kan genomföra det arbetet med nya perspektiv", säger Elisabeth Svantesson i ett pressmeddelande.

Enligt regeringen har beslutet fattats "efter samråd" med Svensson, som blir generaldirektör i Regeringskansliet där hon ska ansvara för en utredning om bakgrundskontroller för kommunanställda.

Hårt kritiserad

Charlotte Svensson har vid flera tillfällen de senaste åren varit föremål för hård intern kritik. Ett exempel är ett brev som sommaren 2022 undertecknades av 23 gruppchefer i region syd. Där ifrågasattes Svenssons ledarstil och myndighetens nya arbetssätt och utvecklingen beskrevs som "en stor fara för Sverige".

Nyligen meddelade Tullverket att man under förra året beslagtog över 11 ton narkotika, mer än någonsin tidigare.

Ny vikarierande generaltulldirektör blir Johan Norrman, i dag överdirektör för Tullverket, som i nuläget inte vill kommentera tillträdandet.

"Fantastiskt arbete"

En ny ordinarie generaldirektör kommer enligt pressmeddelandet att rekryteras i en "öppen ansökningsprocess enligt gängse rutiner".

TT har sökt Charlotte Svensson som enligt Tullverkets presstjänst avböjer att kommentera. På Linkedin skriver hon att hon "tar av sig uniformen":

"Det har varit en ära att få leda den resa som Tullverket gjort de senaste fem åren. Jag är stolt och så tacksam över alla medarbetares engagemang och fantastiska arbete för vårt viktiga samhällsuppdrag som lett till så fina resultat."

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Något lägre vinst för Tele2

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.

Tusentals evakueras efter vulkanutbrott

Ett vulkanutbrott i Indonesiens norra övärld har fått myndigheter att utfärda en tsunamivarning, evakuera byar och stänga en internationell flygplats.

Källor: Israel avbröt planer på Iranattacker

Israel uppges vid flera tillfällen de senaste dagarna ha förberett att sjösätta attacker som svar på Irans storskaliga anfall förra helgen. Men av olika skäl har man valt att inte gå vidare med planerna, enligt källuppgifter i flera amerikanska och israeliska medier.

Lyft för e-handeln efter svag period

I mars växte e-handeln med 1 procent jämfört med samma månad året innan, enligt siffror från Svensk handel. Totalt under årets första kvartal har e-handeln vuxit med 11 procent.