P-A Åhlén från Jägareförbundet visar upp en bild av en stenmård som en åtelkamera tagit i Bromölla. När fällorna är osäkrade sitter man på pass och bevakar dem. Jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket bekämpat stenmård, som är en invasiv art. Arkivbild.
P-A Åhlén från Jägareförbundet visar upp en bild av en stenmård som en åtelkamera tagit i Bromölla. När fällorna är osäkrade sitter man på pass och bevakar dem. Jägareförbundet har på uppdrag av Naturvårdsverket bekämpat stenmård, som är en invasiv art. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Bidragsstopp: Jakt på stenmård kan upphöra

Miljoner har satsats på att försöka utrota stenmården, men nu har Naturvårdsverket avslutat finansieringen av projektet, rapporterar Kristianstadsbladet.


I Sverige gjordes det första bekräftade fyndet av stenmård i Bromölla 2018. Här har den etablerat sig och hittills har 27 villaägare i Bromölla fått sina vindar förstörda av stenmårdar som flyttat in. Stenmårdar har även bitit sönder kablar och inredning i två bilar. Enstaka fynd av arten har också gjorts i närliggande städer.

Försöket att stoppa stenmårdens framfart inleddes med en heltidsanställd jägare, finansierad av Naturvårdsverket. Förra året anställdes ytterligare en jägare och drygt 200 kameror sattes upp för att följa artens utbredning.

— Vi är på god väg att plocka bort arten till en liten kostnad. Tar vi bort detta är det miljardkostnader vi pratar om i skador på människors hälsa och ekonomi. Så vi hoppas hitta en lösning i närtid, säger P-A Åhlén, projektledare för invasiva arter på Svenska Jägareförbundet till tidningen.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

Misstänkt grovt brott i Södertälje

2 timmar sedan
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

3 timmar sedan
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.

Tesla levde inte upp till förväntningarna

igår 22:16
Tesla levde inte upp till marknadens förväntningar under det första kvartalet. Omsättningen sjönk med 9 procent jämfört med samma period förra året.

Teknikjättarna ledde uppgång på Wall Street

igår 22:08
De sju teknikjättarna ledde uppgången på USA-börserna på tisdagen. Svenska Spotify rusade efter en stark delårsrapport.

Tjäna 33 000 kronor i månaden bara på fonder – så gör du

igår 22:05
Det kommer ta ett tag, men när du väl sparat tillräckligt mycket pengar kommer du faktiskt kunna bli det som kallas för ekonomiskt oberoende. Knepet är inte några snabba cash. Istället handlar det om långsiktigt, tålmodigt sparande i indexfonder fram till pensionen. Så här går det till och så här lång tid tar det, enligt experten.