Justitieminister Gunnar Strömmer (M).
Justitieminister Gunnar Strömmer (M). - Foto: Pontus Lundahl/TT

Strömmer: Vårt fokus är skärpta straff

Kriminalvården är hårt pressad av platsbrist och vill att fler dömda ska avtjäna sina straff utanför anstalterna. Förslagen mottas med ljumt intresse av justitieminister Gunnar Strömmer (M).


Kriminalvården föreslår flera alternativ för att frigöra platser, bland annat att fler får fotboja i stället för fängelse, att man ökar användningen av frivårdspåföljder samt att ett system med strafftidsförkortning utreds.

Flera förslag

Rapporten, som även innehåller förslag om att hyra fängelseplatser utomlands och utreda användning av fängelsefartyg, lämnades till regeringen i december.

— Vi jobbar vidare med de förslagen och också med andra åtgärder om förslag, säger justitieminister Gunnar Strömmer och fortsätter:

— Vi har en nära dialog med Kriminalvården, både om den kortsiktiga situationen som framför allt handlar om att utbyggnaden kom i gång alldeles för sent, och om den långsiktiga förstås, att bygga ut för att matcha samhällsutvecklingen och kommande straffskärpningar.

Mer fotboja

Hur ser du på förslag om att frigöra platser exempelvis genom strafftidsförkortning och utökad användning av fotboja?

— Jag ser inte att det är aktuellt med strafftidsförkortningar. Vår övergripande utgångspunkt är att brottsoffrets intresse av upprättelse och det omgivande samhällets behov av skydd ska få större genomslag, och i det ligger framför allt att skärpa straffen. Vad gäller elektronisk övervakning kan man säga att det finns redan i dag ett inslag av fotboja i Kriminalvården.

Kriminalvården anser att det är nödvändigt att man gör något för att frigöra fler platser. Behöver inte regeringen säga ja till något av de här förslagen?

— Vi analyserar förslagen och vi ser även på andra förslag. Vi har till exempel en utredning i gång som ser på möjligheter att hyra anstaltsplatser utomlands.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!