Knappt hälften tycker att väntetiderna i vården är rimliga, visar ny rapport. Arkivbild.
Knappt hälften tycker att väntetiderna i vården är rimliga, visar ny rapport. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Minskat förtroende för vården

Allmänhetens förtroende för vården minskade under 2023. Mest minskar förtroendet bland personer mellan 50 och 59 år. Det visar SKR:s, Sveriges Kommuner och Regioner, hälso- och sjukvårdsbarometer för 2023.


Totalt säger 61 procent att de har ett mycket stort eller ganska stort förtroende för hälso- och sjukvården i sin region, vilket är en liten minskning jämfört med 2022. De som upplever sin egna hälsa som god har ett större förtroende för sjukvården än de som upplever sin hälsa som dålig.

Men det finns skillnader mellan regionerna. Lägst är förtroendet för vården i Region Västernorrland med 48 procent och högst i Region Jönköpings län med 79 procent. Den region som tappar mest i förtroende är Region Kronoberg som backar 8 procentenheter jämfört med 2022. SKR konstaterar i rapporten att 2023 års resultat är lägre på nästan samtliga mätpunkter.

Knappt hälften av de tillfrågade, 48 procent, tycker att väntetiderna till besök och behandling på sjukhus är rimliga. Det är samma siffra som under 2022.

"Att folk inte är glada över väntetiderna är fullt förståeligt", säger Johan Kaarme, chef för SKR:s hälso- och sjukvårdsavdelning, i ett pressmeddelande.

Dock säger 84 procent av de tillfrågade att de har tillgång till den vård som de behöver. Enkäten har besvarats av 50 000 personer.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!