Kalmar tingsrätt dömer två pojkar för mord respektive stämpling till mord. Den ene av dem ska utvisas på livstid. Arkivbild.
Kalmar tingsrätt dömer två pojkar för mord respektive stämpling till mord. Den ene av dem ska utvisas på livstid. Arkivbild. - Foto: Mikael Fritzon / TT

Morddömd 15-åring ska utvisas på livstid

Den 23-årige Kalmarbon trodde att mötet skulle handla om en narkotikaaffär, men han blev knivmördad. Ett beställningsmord, menar Kalmar tingsrätt, som dömer en 15-årig pojke till sluten ungdomsvård och utvisning på livstid.


Även en 16-årig pojke som var med på mordplatsen var åtalad för mord, men Kalmar tingsrätt anser inte att bevisningen håller i hans fall, så han döms i stället för stämpling till mord.

Pojkarna döms till till sluten ungdomsvård i två år respektive två år och fyra månader. Den morddömde 15-åringen döms också till utvisning på livstid och rådman Hans Ranholm tror att det kan vara första gången, när det gäller en så ung person.

Tidigare var det förbjudet att utvisa en person som kommit till Sverige före 15 års ålder och bott här i fem år, men förbudet hävdes genom en lagändring 2022.

Den nu morddömde 15-åringen kom till Sverige som kvotflykting 2016 och har ingen familj här.

— Mord är ett mycket allvarligt brott. Han döms dessutom för ett rånförsök två veckor tidigare, säger Hans Ranholm.

Domstolen menar också att det finns en tydlig återfallsrisk.

— Den som låter sig brukas för ett beställningsmord på en okänd människa, det ligger i sakens natur att det finns risk för att han låter sig brukas på det sättet igen.

Hans Ranholm understryker att hänsyn har tagits till barnkonventionens krav på att beakta barnets bästa, men domstolen anser att skälen för att utvisa väger tyngre.

TT
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Humanitära kriser får 4,3 miljarder av Sida

Värnamo: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka väster om Värnamo.", skriver polisen på sin hemsida.

Älgsändning lockar tusentals – ger "positiv känsla"

Ofta händer just ingenting. Men precis det är lite av poängen med SVT-succén om älgvandringen. Det passar den svenska folksjälen, säger Göran Ericsson, professor vid SLU.

Biden retar upp – med kannibalanklagelse

Stämningen är avmätt mellan USA och Stillahavsstaten Papua Nya Guinea. Osämjan grundar sig i president Joe Bidens antydningar om att hans morbror ätits upp av kannibaler under andra världskriget.

“Nu har jag hittat mitt gäng”

1 timme sedan
När Marie Baier flyttade tillbaka till Göteborg efter 20 år för att börja drömjobbet hade hon inga vänner. Det visade sig vara tufft att hitta nya men genom envishet och en aktivitetssajt har hon fått flera nära vänner.

Åstorp: Polisen rapporterar om rån

1 timme sedan
"Matbutik, Hyllinge", skriver polisen på sin hemsida.