Det pågår ett stor läckage av svartlut i Billingsfors bruk. Polis, räddningstjänst och ambulans finns på plats. Arkivbild.
Det pågår ett stor läckage av svartlut i Billingsfors bruk. Polis, räddningstjänst och ambulans finns på plats. Arkivbild. - Foto: Johan Nilsson/TT

Hett svartlut läcker från bruk – "90 grader"

En tank med svartlut läcker på Billingsfors bruk i Bengtsfors kommun. Läckaget riskerar att rinna ut i närliggande Laxsjön.


Räddningstjänstens kemdykare har flera gånger försökt gå in för att stoppa läckan men utan framgång.

— Det är för varmt och dykarna får vända om. Det är runt 90 grader och väldigt stora flöden, runt en kubik i minuten som läcker, säger Nicole Chabo, teamledare hos SOS Alarm.

Det finns ännu ingen prognos när läckan kan vara stoppad. Larmet inkom 19.43 på måndagen.

— Det verkar vara oklart på hur man ska lösa det, man jobbar på att få in mer vatten, säger Nicole Chabo.

Polis, ambulans och räddningstjänsten finns på plats. Ärendet rubriceras som en arbetsplatsolycka.

Svartlut är en biprodukt vid tillverkning av pappersmassa.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tidig påsk lyft för dagligvaruhandeln

Fred i Ukraina på agendan när Scholz möter Xi

Tysklands förbundskansler Olaf Scholz träffar Kinas president Xi Jinping i Peking på tisdagsmorgonen.

Irans attack: Amina, 7 år, träffades av splitter

Explosionerna ovanför Negevöknen i Israel var intensiva och luftförsvarets sirener ljöd. Men beduinfamiljen al-Hasoni hade ingenstans att ta skydd när splitter började falla från skyn. Nu kämpar deras sjuåriga dotter för sitt liv.

Upptäckt: Hundra gånger mer plast på havets botten

1 timme sedan
Enorma mängder plast flyter runt på och i havet. Men uppemot hundra gånger mer plast finns på havets botten, enligt en studie som bygger på videor från undervattensdrönare. Jag tycker att volymen och mängden på havsbotten är rätt stötande, säger forskaren Denise Hardesty.

Asienbörser backar rejält

1 timme sedan
Det var stora nedgångar i index på ledande börser i Asien i den inledande tisdagshandeln, mest beroende på skiftande signaler om den kinesiska ekonomin. Medan tillväxtsiffran för årets första kvartal var högre än väntat, 5,3 procent, överraskade siffrorna för detaljhandel och industriproduktion negativt.

Man dömd för mushot mot politiker

1 timme sedan
En man i 50-årsåldern har dömts för ofredande och olaga hot efter att han placerat en död mus, spetsad på ett pappersspjut, utanför dörren hos en högt uppsatt politiker i Östergötland, rapporterar P4 Östergötland.